Членство у НАТО: Джапарова каже, що треба переконати країни-скептики

Членство у НАТО: Джапарова каже, що треба переконати країни-скептики

Укрінформ
Перший заступник міністра закордонних справ Еміне Джапарова вважає, що Україні необхідно посилити роботу зі скептиками її членства в НАТО.

Про це вона сказала під час виступу на форумі “Україна 30. Міжнародна політика”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами Джапарової, в Альянсі існує три групи країн відповідно до їхнього ставлення до членства України в НАТО. До першої групи вона включила ті держави, які підтримують вступ України до НАТО, сюди входять 13 країн.

Читайте також: Ефективність політичної асоціації між Україною і ЄС сягає 90% - Джапарова

“Є ще і друга категорія країн, які готові консолідуватись у разі консенсусу, і третя — це скептики. Мені здається, що нам треба підсилити роботу з такими скептиками для того, щоб... переконати ці країни”, - зауважила перший заступник міністра.

Посадовець зазначила, що партнери у НАТО звертали увагу на коливання в українському суспільстві стосовно членства України в Альянсі та відсутність консолідації його більшості у цьому питанні.

“Це і внутрішній процес, і воля Української держави та суспільства, яке, як ви знаєте, теж до останнього періоду не було консолідоване, і тільки останні 7-8 років маємо чіткі відсотки населення”, - сказала Джапарова.

Читайте також: Джапарова: Резолюція ПАРЄ - важлива підтримка постраждалим від утисків окупантів

За її словами іншим нюансом, на який варто звертати увагу, є російський фактор. “Не менш важливий, який ми точно повинні мати на увазі постійно. Росія шантажує багато країн і фактично виставляє так звані червоні лінії, але дуже важливий і фінальний документ останнього саміту 14 червня чітко каже, що треті країни не можуть впливати на цей трек і це воля самого Альянсу”, - акцентувала заступник міністра.

Як повідомляв Укрінформ, на переконання глави української дипломатії Дмитра Кулеби, Україна буде членом НАТО, це питання часу і ціни, яку ми заплатимо, а поки наша країна зміцнює безпеку шляхом створення регіональних альянсів.

Посадовець вважає, що євроатлантичний вектор України сформульований дуже чітко і зафіксований в усіх засадничих документах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-