Глава МЗС Франції пояснив Кулебі, чому виникла ініціатива саміту ЄС-Росія

Глава МЗС Франції пояснив Кулебі, чому виникла ініціатива саміту ЄС-Росія

Укрінформ
Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан під час телефонної розмови роз’яснив главі МЗС України Дмитру Кулебі мотиви нещодавньої німецько-французької ініціативи щодо відновлення діалогу Європейського Союзу з Росією.

Про це йдеться у повідомленні МЗС України, передає Укрінформ.

«Жан-Ів Ле Дріан детально роз'яснив Дмитру Кулебі мотиви нещодавньої німецько-французької ініціативи щодо відновлення діалогу ЄС з Російською Федерацією, яка не знайшла підтримки серед країн-членів ЄС. Французький міністр підкреслив, що Париж виступає за вимогливий діалог по відношенню до Москви», - зазначає міністерство.

Глава української дипломатії нагадав французькому колезі, що ЄС призупинив проведення самітів з Росією у 2014 році внаслідок агресії РФ проти України, і без конструктивних кроків з російського боку говорити про відновлення такого формату діалогу немає жодних підстав.

В рамках розмови сторони також відзначили безпрецедентно високий рівень, якого нині досягли двосторонні відносини України та Франції. Французький міністр висловив задоволення тісним діалогом, який склався у нього з українським колегою.

Жан-Ів Ле Дріан висловив вдячність Кулебі за його особисте сприяння швидкому та злагодженому переїзду посольства Франції в Україні до нового приміщення.

Міністри привітали і активний розвиток економічної співпраці, зокрема укладення чотирьох стратегічних міжурядових угод на загальну суму понад 1,3 млрд євро. Сторони позитивно відзначили нещодавній візит поважної делегації Асоціації французьких підприємств MEDEF до України, участь в якому взяли топкерівники низки французьких компаній.

Крім того, глави дипломатій обговорили перспективи роботи Нормандського формату на всіх рівнях: глав держав та урядів, міністрів закордонних справ, радників лідерів.

Кулеба наголосив, що Україна високо цінує зусилля Франції у рамках Нормандського формату, який залишається основним майданчиком для врегулювання російсько-українського збройного конфлікту попри провокативну поведінку Росії.

Окремо Кулеба порушив питання визнання Францією українських свідоцтв про вакцинацію від COVID-19. Сторони домовилися, що невдовзі відбудуться відповідні українсько-французькі консультації.

За даними МЗС, телефонна розмова відбулася за ініціативи французької сторони.

Читайте також: Меркель пояснила, чому запропонувала саміт з Путіним

Як повідомлялось, після напруженої дискусії на засіданні Європейської ради 24-25 червня канцлер ФРН Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон не знайшли широкої підтримки щодо проведення саміту ЄС-Росія. Натомість у документі за підсумками засідання містяться досить жорсткі формулювання щодо заходів, з якими Росії доведеться зіткнутися в разі агресивної поведінки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-