Меркель пояснила, чому запропонувала саміт з Путіним

Меркель пояснила, чому запропонувала саміт з Путіним

Укрінформ
Канцлер ФРН Ангела Меркель, яка напередодні разом з президентом Франції Еммануелем Макроном запропонували лідерам ЄС провести саміт з російським лідером Володимиром Путіним, пояснила свої мотиви.

Про них вона сказала на пресконференції за результатами засідання Європейської ради, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Меркель відстоює позицію, що ЄС має говорити з Путіним як структура, це буде більш ефективно. Особисто вона переконана, що краще мати «спільний канал усіх держав-членів та наших установ, (Європейської) комісії та головування Ради з Росією, ніж якщо кожна країна робить це окремо або якщо багато країн роблять це окремо». В такому випадку, на її думку, буде представлена єдина позиція у відносинах з Росією. Визначення формату діалогу з Росією та умови для нього Меркель бачить як «подальший розвиток після 2014 року».

За словами канцлера, їй «трохи сумно» через те, що пропозиція не була підтримана. Однією з причин такого вона бачить те, що партнери в ЄС не мають достатньо довіри, щоб усвідомлювати, що можуть зустрітися з Путіним «із впевненістю та чіткістю».

Читайте також: Прем’єр Чехії - проти проведення саміту ЄС за участю Путіна

Безперечним, зазначила Меркель, є те, що російський президент - не простий партнер, але й країни ЄС навряд чи готові до дружньої розмови з Москвою, адже фактично всі вони стикнулися з намаганнями впливу, гібридного інформаційного впливу, дезінформації тощо.

«Але все одно можна розмовляти в робочому порядку, я змушена це зробити разом з Еммануелем Макроном у Нормандському форматі; інакше ми далі не просунемося», - сказала Меркель, додавши, що буде продовжувати переконувати колег по ЄС.

Канцлер послалась на нещодавню зустріч з Путіним американського президента Джо Байдена. «З огляду на це я вважаю, що мало б сенс знайти формати, в яких Європейський Союз також розмовляв би з Росією», - заявила Меркель, додавши, що «знайома з резолюцією 2014 року».

Вона не вважає, що переговори з Путіним слід розглядати як якусь «форму винагороди». Вона згадала часи «холодної війни», коли в найскладніших умовах завжди існували канали розмов з Москвою.

Читайте також: Київ з'ясує з Берліном і Парижем їхні наміри щодо самітів ЄС-Росія

Як повідомлялось, після напруженої дискусії на засіданні Європейської ради 24-25 червня Меркель і Макрон не знайшли широкої підтримки щодо проведення саміту ЄС-Росія. Натомість у документі за підсумками засідання містяться досить жорсткі формулювання щодо заходів, з якими Росії доведеться зіткнутися в разі агресивної поведінки.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-