Росія не піде на повномасштабне зіткнення з НАТО в Чорному морі – Кулеба

Росія не піде на повномасштабне зіткнення з НАТО в Чорному морі – Кулеба

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що Росія готова до збройної ескалації в Чорному морі, однак уникатиме повномасштабного зіткнення з НАТО, в якому не має жодних шансів на успіх.

Як передає Укрінформ, таку думку дипломат висловив в інтерв’ю виданню «Ліга».

«Росія, безумовно, готова до збройної ескалації. Зокрема в Чорному морі. Але ознак самогубства, суїцидального синдрому я в Росії не бачу. До повномасштабного зіткнення з НАТО вони не готові за жодних обставин. Вони будуть щипати, провокувати. Однак вони розуміють, що у протистоянні з Альянсом загалом не мають шансів на успіх», - сказав Кулеба.

Коментуючи недавню провокацію Росії проти британського есмінця Defender, міністр зазначив, що у такий спосіб Кремль хотів показати свою силу і зіграти на підвищення ставок.

«Тому що коли ти кажеш, що обстріляв інший військовий корабель, то це майже акт агресії. Відповідно, інша сторона має на це якось реагувати. І британці відреагували: красиво та елегантно зіграли на пониження ставок», - констатував глава української дипломатії.

Водночас Кулеба зауважив, що Україна «вже дуже прямо, буквально» говорить НАТО, що якщо в Чорному морі все залишиться як є, то Росія створюватиме постійну небезпеку в регіоні.

«Ми бачимо, що НАТО реагує. Потроху-потроху, але з'являються елементи політики саме для Чорного моря…Ми постійно «педалюємо» тему Чорного моря в розмовах з членами Альянсу. І в регіоні — з Румунією, Туреччиною, Болгарією — і у штаб-квартирі НАТО. Тому що зараз справді у Росії стратегічно вигідне положення в окупованому Криму. А нам дуже важливо, щоб Чорне море не повторило долю Азовського», - акцентував міністр.

Як повідомляв Укрінформ, 23 червня Міноборони РФ заявило, що російські військові та прикордонники відкрили «попереджувальний» вогонь і зробили «попереджувальне» бомбометання за курсом британського есмінця Defender, коли він проходив у Чорному морі біля берегів окупованого РФ Криму.

У Міністерстві оборони Великої Британії спростували заяву РФ про відкриття попереджувального вогню по есмінцю Defender, а також те, що на шляху проходження корабля російською стороною проводилося бомбометання.

У британському відомстві додали, що корабель Королівського флоту здійснював мирний прохід територіальними водами України відповідно до норм міжнародного права.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-