Кулеба - про Nord Stream 2: Це політичний проєкт, щоб обійти Україну

Кулеба - про Nord Stream 2: Це політичний проєкт, щоб обійти Україну

Укрінформ
Російський проєкт "Північний потік-2" є політично вмотивованим, з економічної та стратегічної точок зору доцільним залишається транзит газу через територію України. 

Водночас альтернативним маршрутом постачання зрідженого природного газу в країни Чорноморського регіону стане відкриття Туреччиною каналу «Стамбул», будівництво якого Україна вітає. Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав під час панелі "Енергетика: яке майбутнє нас чекає?" в рамках Анталійського дипломатичного форуму, який відбувається цими днями в Туреччині, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Найбільше питання у постачанні енергії, співпраці в цій сфері – це інфраструктура. Ми всі знаємо, звідки можна взяти енергію та куди вона повинна бути доставлена. Головне питання – як. Якщо відповідати на це питання виключно з економічної точки зору, це одна відповідь. З політичної точки зору – абсолютно інша", - сказав Кулеба.

Читайте також: Україна працює над підготовкою до експорту в ЄС «зеленого» водню - Кулеба

Як приклад він навів реалізацію проєкту "Північний потік-2". "Як це трапилося з "Північним потоком-2", проєктом, що підриває енергетичну безпеку Європи, суперечить принципам диверсифікації енергопостачання. Це політичний проєкт, ціль якого - обійти Україну з політичних міркувань, тому що з економічної та стратегічної точок зору доцільним лишається транзит газу через територію України», - сказав Кулеба.

Він наголосив на тому, що Україна була і є надійним транзитером газу.

Міністр також вказав на високий рівень співпраці з Туреччиною у всіх вимірах, включаючи енергетичну сферу, важливе значення Трансанатолійського газогону TANAP. "Чекаємо з нетерпінням на відкриття нового каналу, який з’єднає Чорне та Середземне моря, оскільки це можливість для постачання зрідженого природного газу в Чорноморські країни... У цьому ключі хороші відносини з Туреччиною та її інвестиції в диверсифікацію постачання енергії мають виключне значення», - сказав Кулеба.

Читайте також: Кулеба обговорив з главою МЗС Молдови розвиток формату асоційованого тріо

Проєкт російського газопроводу "Північний потік-2" також був темою на двосторонній зустрічі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби з польським колегою – Збігнєвом Рау. Україна та Польща й надалі координуватимуть зусилля з протидії реалізації цього проєкту, оскільки він загрожує безпеці обох країн.

Що стосується зеленої енергетики, то розвиток цього напрямку як в Україні, так і глобально він вважає невідворотним процесом, попри спроби виробників нафти та газу зберігати статус-кво.

Як повідомлялось, у травні адміністрація США запровадила санкції проти чотирьох організацій і 13 суден із Росії, які беруть участь у проєкті "Північний потік-2". Водночас у Держдепартаменті зауважили, що не вводитимуть обмеження проти Nord Stream 2 AG, її корпоративних співробітників, її гендиректора Маттіаса Варніга, мотивувавши це "інтересами національної безпеки" США.

Читайте також: Зараз саме час змусити Росію відступити з України — Кулеба

Президент Володимир Зеленський розглядає "Північний потік – 2" як політичну зброю проти України та побоюється, що з його запуском питання війни на сході України відійде на другий план.

Фото: Ольга Будник, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-