Справа Тупицького: Верховний Суд оголосив перерву до 14 липня

Справа Тупицького: Верховний Суд оголосив перерву до 14 липня

Укрінформ
Верховний Суд оголосив перерву до 14 липня у справі за позовом Олександра Тупицького щодо скасування указу Президента України про призначення його суддею КСУ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Верховного Суду.

“17 червня Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду продовжив розгляд справи №9901/96/21 за позовом Тупицького, у якому він оскаржує указ Президента України №124/2021 в частині скасування указу Президента України від 14 травня 2013 року №256 про його (позивача) призначення суддею Конституційного Суду України”, - ідеться у повідомленні.

Під час судового засідання було розглянуто низку клопотань.

Зокрема представник відповідача оголосив клопотання про закриття провадження у справі у зв’язку з конституційним поданням 49 народних депутатів від 8 квітня 2021 року №3/133(21) щодо відповідності Конституції указів Президента про відсторонення від посади судді Конституційного Суду та скасування указів Президента про призначення суддів КСУ (питання про відкриття провадження КСУ не вирішено).

Як зазначається, Верховний Суд відмовив у задоволенні цього клопотання. Ухвала є остаточною й оскарженню не підлягає.

Читайте також: Суд відклав на липень розгляд справи Тупицького щодо підкупу свідка – адвокат

Своєю чергою представник позивача звернувся до суду з клопотанням про забезпечення позову.

Заслухавши думку сторін, Верховний Суд виніс ухвалу, якою відмовив у задоволенні клопотання позивача. Ця ухвала може бути оскаржена у Великій палаті Верховного Суду.

Верховний Суд також відмовив у задоволенні клопотання представника Президента про залучення до участі у справі як третьої особи без самостійних вимог на боці відповідача Служби безпеки України.

Ще одне клопотання представника відповідача – про зупинення провадження у справі до вирішення КСУ справи за конституційним поданням 49 народних депутатів від 8 квітня 2021 року №3/133(21) – Верховний Суд залишив без розгляду через безпідставність і необґрунтованість.

Під час засідання були заслухані пояснення представника відповідача і третьої особи – представника Конституційного Суду України - щодо предмета спору.

У судовому засіданні оголошено перерву. Розгляд справи буде продовжено 14 липня.

Читайте також: Схеми: Тупицький у 2016-2017 роках тричі їздив в окупований Крим, хоч і заперечував це

Як повідомляв Укрінформ, Володимир Зеленський 29 грудня 2020 року підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці. 26 лютого своїм указом Президент продовжив відсторонення ще на один місяць.

Тупицький оскаржив укази про своє відсторонення у Верховному Суді.

27 березня Володимир Зеленський скасував укази експрезидента Віктора Януковича від 2013 року про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями КСУ. Зеленський зазначив, що це зроблено за результатами «аудиту указів експрезидента, проведеного на виконання рішення РНБО».

Обоє звільнених суддів оскаржили указ Президента у Верховному Суді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-