Схеми: Тупицький у 2016-2017 роках тричі їздив в окупований Крим, хоч і заперечував це

Схеми: Тупицький у 2016-2017 роках тричі їздив в окупований Крим, хоч і заперечував це

Розслідування
Укрінформ
Ексглава Конституційного суду України Олександр Тупицький принаймні три рази бував у Криму у 2016 і 2017 роках — тобто після його окупації Російською Федерацією. Сам суддя заявляв, що не бував у Криму, бо проти нього в Росії порушена кримінальна справа.

Про це повідомляє проєкт «Схеми: корупція в деталях» із посиланням на джерела в Державній прикордонній службі України, передає Укрінформ.

Усі три рази Тупицький в’їжджав до тимчасово окупованого Криму через пункт пропуску «Чонгар». Уперше він в’їхав на півострів 20 липня 2016 року, а виїхав — 28 серпня. Потім він відвідував Крим 7-9 квітня й 5-22 серпня 2017 року, загалом пробувши там майже два місяці.

Читайте також: Тупицький навряд повернеться на посаду судді КС – Веніславський

Адвокат Роман Маселко, який раніше був членом Громадської ради доброчесності, у коментарі «Схемам» зазначив, що судові органи та Служба безпеки рекомендували суддям не їздити на окуповані території.

На думку юриста, дії Тупицького є «порушенням етичних правил судді». Адже він, як і всі судді, носієм дуже важливої інформації: «А якщо їх [суддів] завербувати, то це є питання національної безпеки. Тому такі дії є ризикованими і, на моє переконання, неправомірними».

Нагадаємо: Олександр Тупицький є власником маєтку та земельної ділянки під ним у селищі Кореїз на Південному березі Криму, якими він володів ще до російської окупації півострову.

Минулого року він потрапив у гучний скандал, пов’язаний з цими активами. Як стало відомо, у 2018 році він розширив свої кримські володіння, оформивши ще одну ділянку біля будинку у свою власність за російським законодавством.

Читайте також: Тупицькому і Касмініну призупинили виплату зарплат у КСУ

27 березня Президент України Володимир Зеленський скасував укази експрезидента Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями КСУ. Зеленський зазначив, що укази Януковича від 2013 року про призначення Тупицького і Касмініна скасовано за результатами «аудиту указів експрезидента, проведеного на виконання рішення РНБО».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-