Малюська каже, що нових олігархів не буде, бо нинішні - «дітище диких 90-х»

Малюська каже, що нових олігархів не буде, бо нинішні - «дітище диких 90-х»

Укрінформ
Міністр юстиції Денис Малюська вважає, що упродовж 10 років дії закону про деолігархізацію не тільки ослабне вплив олігархів на політику та медіа, але й зросте інституційна спроможність регуляторів.

Про це він сказав на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Економіка без олігархів», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«З великою ймовірністю так, тому що проблема в тому, що олігархи виникли в 90-ті роки, коли походження капіталу в усіх великих бізнесменів, скажімо так, мало сумнівний характер у зв’язку з історичними обставинами. В тому числі й у зв’язку з непродуманою і трохи дивною приватизацією, ваучерною приватизацією, передачею державних підприємств, цілісних майнових комплексів в управління випадковим особам або невипадковим з якимось алгоритмом невідомим. Тобто, це були дикі 90-ті, які створили нам те, що ми маємо зараз, - олігархів. Як тільки ми статус олігарха приберемо, приберемо і вплив великого бізнесу на політику і медіа, повернемо все в цивілізоване русло. Історичних умов для генерації нових олігархів, яким би держава подарувала величезні бізнеси просто так, тому що вони виявилися на певному історичному етапі найхитрішими або з найнижчим етичним бар’єром, таке навряд чи вже станеться», - сказав Малюська, відповідаючи на запитання, чи достатньо терміну дії 10 років для закону про деолігархізацію, щоб позбутися явища олігархії.

Читайте також: Олігархічна система зменшує шанси на українське «економічне диво» — Шмигаль

На його думку, визначення строком дії закону 10 років – правильний вибір.

«Відповідно точно закон, і це правильний вибір, що він є тимчасовим, це правильний вибір строку дії - 10 років, тому що за цей час не тільки олігархи істотно ослабнуть в сенсі впливу на політику і на медіа, але і зросте інституційна спроможність регуляторів. Наприклад, того самого Антимонопольного комітету. Принаймні таким є план. І, власне, за 10 років ми матимемо класичне регулювання, яке існує в усіх розвинених країнах, тому що ми матимемо однакові приблизно стартові умови - країну без олігархів», - зауважив міністр юстиції.

Читайте також: Зеленський відкидає можливість плану «Б» щодо законопроєкту про олігархів

Як повідомляв Укрінформ, 2 червня Президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт №5599 «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

Читайте також: Данілов: Якщо залишатиметься олігархічна економіка і корупція, ми ніколи не увійдемо в НАТО

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, передбачається внесення змін до низки законів з метою створення Реєстру осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), визначення порядку включення осіб до Реєстру та наслідків такого включення, запровадження декларування публічними службовцями контактів з особами, включеними до зазначеного Реєстру.

У проєкті закону зазначається, що він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності.

Також передбачено, що він втрачає чинність через 10 років з дня введення його в дію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-