Олігархічна система зменшує шанси на українське «економічне диво» — Шмигаль

Олігархічна система зменшує шанси на українське «економічне диво» — Шмигаль

Укрінформ
Олігархічна система відносин, яка склалася в Україні, гальмує розвиток країни та зменшує шанси на “економічне диво”.

Про це Прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав під час Всеукраїнського форуму "Україна 30. Економіка без олігархів", передає кореспондент Укрінформу.

“Всі сходяться на тому, що система економічних відносин, яка досить давно сформувалася в нашій країні, гальмує наш розвиток і зменшує шанси на українське “економічне диво”. Йдеться про олігархічну систему відносин, яка тісно зв’язала економіку, політику”, - сказав Шмигаль.

Він наголосив, що олігархічна система містить неефективні підприємства, монополії, відсутність конкуренції, тиск правоохоронних органів, зарегульованість у відносинах держави та бізнесу. “Для нас така система відносин немає нічого спільного з побудовою успішної держави на конкурентних засадах”, - додав Прем’єр-міністр.

Читайте також: Олігархів визначатимуть за чотирма критеріями - депутатка

Шмигаль повідомив, що уряд вітає ініціативу Президента Володимира Зеленського щодо розмежування бізнесу та політики — внесення законопроєкту про статус олігарха.

Також прем’єр-міністр назвав корупцію однією з основних ліній олігархічної системи відносин. Саме вона, за словами Шмигаля, створила низьку політичну культуру, безглузді регуляції. Тому уряд нині сконцентрований на інституційних змінах, які унеможливлять корупцію.

Як повідомлялося, 2 червня Президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт №5599 «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

Читайте також: Зеленський назвав умову, за якої питання про олігархів можуть винести на референдум

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, передбачається внесення змін до низки законів з метою створення Реєстру осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), визначення порядку включення осіб до Реєстру та наслідків такого включення, запровадження декларування публічними службовцями контактів з особами, включеними до зазначеного Реєстру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-