Апеляційний суд залишив Медведчука під домашнім арештом

Апеляційний суд залишив Медведчука під домашнім арештом

Оновлено
Укрінформ
Київський апеляційний суд залишив без змін запобіжний захід народному депутату Віктору Медведчуку у вигляді домашнього арешту.

Рішення оголосив головуючий суддя, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Суд ухвалив: ухвалу слідчого судді Печерського райсуду про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту щодо Медведчука залишити без змін. Апеляційні скарги (захисників Медведчука – ред.) та прокурора залишити без задоволення», - сказав суддя.

На засіданні прокурори просили для Медведчука запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі 300 млн 930 грн. Депутат і його адвокати заперечували проти задоволення клопотання прокурорів.

Захист Медведчука просив суд скасувати рішення суду першої інстанції та постановити нову ухвалу, якою відмовити у задоволенні клопотання про обрання запобіжного заходу щодо Медведчука.

Читайте також: Медведчук не зможе брати участі у засіданнях Ради – Разумков

На думку адвокатів, їхньому клієнту обрали «невиправдано жорсткий» запобіжний захід.

Медведчук прибув до суду для оскарження запобіжного заходу / Фото: Олена Худякова, Укрінформ

Сам Медведчук заявив, що 17 травня разом з адвокатами звернувся до редставників слідчих органів щодо отримання та ознайомлення з іншими матеріалами справи, окрім тих, що містяться у матеріалах підозри та у поданні щодо обрання йому запобіжного заходу.

За словами депутата, поки що це клопотання не задоволено.

Прокурор зі свого боку висловив «абсолютне переконання» у законності повідомлення про підозру Медведчуку.

«У кримінальному провадженні повідомлено про підозру іншим співучасникам. Однак на теперішній час усі спільники Медведчука не встановлені, які причетні до вчинення кримінальних правопорушень, у зв’язку з чим інші особи матимуть можливість сприяти у переховуванні учасників злочину, у тому числі і Медведчука, з метою уникнення ними кримінальної відповідальності», - заявив представник обвинувачення.

Бажання взяти Медведчука на поруки висловлювали 26 народних депутатів, однак суд відмовив у цьому.

Як повідомлялося, Генпрокурор Ірина Венедиктова 11 травня підписала повідомлення про підозру народним депутатам Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку у державній зраді і замаху на розграбування національних ресурсів у Криму.

Читайте також: Справи про фінансування Медведчуком тероризму розслідуються - Венедіктова

Слідство вважає, що Медведчук, серед іншого, домовлявся з державою-агресором про перереєстрацію родовища "Глибока" в Чорному морі за 75 км від Феодосії з метою видобутку корисних копалин, які є національним ресурсом України. Також Медведчуку інкримінують передання агресору секретної інформації про військовий підрозділ ЗСУ.

У разі доведення провини за статтею про держзраду (ч. 1 ст. 111 КК) обвинуваченим загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 12 до 15 років з конфіскацією майна або без такого, а за статтею "грабіж національних цінностей на окупованій території" ( ч. 1 ст. 438 КК) - позбавлення волі на термін від 8 до 12 років.

13 травня слідчий суддя Печерського райсуду В'ячеслав Підпалий обрав Медведчуку запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

При цьому прокурор просив призначити Медведчуку запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з можливістю внесення застави в 300 млн грн.

Читайте також: Путін визнає, що Медведчука «взяли» за співпрацю з РФ

18 травня народний депутат Ренат Кузьмін поінформував, що адвокати Медведчука подали апеляцію на рішення Печерського райсуду Києва.

Офіс Генпрокурора також подав апеляцію на це рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-