Україна, Грузія і Молдова створили Асоційоване тріо для успішної євроінтеграції

Україна, Грузія і Молдова створили Асоційоване тріо для успішної євроінтеграції

Фото
Укрінформ
Міністри закордонних справ України, Грузії та Молдови Дмитро Кулеба, Давід Залкаліані та Ауреліу Чокой підписали меморандум про створення Асоційованого тріо задля спільної успішної євроінтеграції трьох країн.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, церемонія підписання меморандуму відбулась під час спільного візиту глав зовнішньополітичних відомств Молдови та Грузії до Києва.

«Ми сьогодні зробили дуже важливу річ – підписали документ, який створює Асоційоване тріо. Це буде підсилена співпраця трьох наших країн щодо питань європейської інтеграції. Це нова ініціатива, вона дуже вчасна, і це рішення дуже вчасне, яке допоможе нашим країнам більш ефективно рухатися вперед разом по шляху європейської інтеграції», - сказав Кулеба після підписання.

Він нагадав, що Україна, Грузія і Молдова мають особливий статус асоційованих партнерів у відносинах з ЄС і зробили свій вибір на користь майбутнього членства в ЄС.

Читайте також: Євросоюз є найбільшим донором УкраїниМаасікас

«Ми сьогодні погодилися формалізувати цей статус і разом продовжувати рухатися шляхом європейської інтеграції. Асоційоване тріо включає три основні елементи: структурування консультацій щодо європейської інтеграції між трьома міністерствами закордонних справ, спільне долучення до діалогу з європейськими інституціями, а також координацію позиції в межах Східного партнерства», - зазначив Кулеба.

Міністр закордонних справ Грузії Давід Залкаліані своєю чергою повідомив, що на базі меморандуму зовнішньополітичні відомства трьох країн визначать конкретні кроки і працюватимуть разом, щоб підсилити політичний діалог з ЄС, а також економічну і секторальну інтеграцію з Європейським Союзом.

В.о. прем’єр-міністра, міністр закордонних справ та європейської інтеграції Республіки Молдова Ауреліу Чокой зазначив, що підписання меморандуму є логічним продовженням розпочатої раніше співпраці.

«Звичайно, кожна з трьох країн має свої конкретні інтереси і конкретні питання на порядку денному співпраці з ЄС. Ми будемо їх обговорювати у двосторонньому порядку, але також будемо співпрацювати з тих питань де бачимо ще додану вартість наших тристоронніх зусиль», - сказав він.

Фото: kmu.gov.ua

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі з віцепрем’єр-міністром, міністром закордонних справ Грузії Давідом Залкаліані наголосив, що Україна та Грузія мають об’єднати зусилля з просування спільних ініціатив на міжнародних платформах.

"Глава уряду підкреслив, що Грузія є важливим стратегічним партнером і союзником України, й наша держава послідовно підтримує суверенітет і територіальну цілісність Грузії в її міжнародно визнаних кордонах", - йдеться у повідомленні на сайті Урядового порталу.

Сторони також обговорили розвиток торговельно-економічної співпраці. Прем’єр-міністр України відзначив важливість проведення десятої сесії Спільної міжурядової українсько-грузинської комісії з економічного співробітництва.

Шмигаль привітав підписання Україною, Грузією та Молдовою Меморандуму про взаєморозуміння щодо налагодження посиленої співпраці у питаннях європейської інтеграції.

"Членство в ЄС та НАТО є ключовими пріоритетами уряду. Сьогодні Україна рішуче налаштована на прогрес уже проведених реформ, а також продовжує ефективне впровадження Угоди про асоціацію", — зазначив Прем’єр-міністр.

Денис Шмигаль та Давід Залкаліані також порушили питання протидії COVID-19 та забезпечення населення обох держав необхідною кількістю вакцин.

Глава уряду підтримав ідею підписання спільного листа України, Грузії та Молдови до Європейського Союзу щодо можливого створення чинної схеми підтримки для країн Східного партнерства, як та, що нещодавно застосовувалась для країн Західних Балкан.

"Ми погодили проєкт листа, і я готовий його підписати якнайшвидше", — підкреслив Прем’єр-міністр.

Шмигаль подякував Грузії за тверду підтримку суверенітету й територіальної цілісності України.

Як повідомляв Укрінформ, в.о. прем’єр-міністра, міністр закордонних справ та європейської інтеграції Республіки Молдова Ауреліу Чокой та віцепрем’єр-міністр, міністр закордонних справ Грузії Давід Залкаліані відвідують Україну зі спільним робочим візитом на запрошення міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-