Кремінь вимагатиме від партій позбавити мандатів депутатів, які порушують мовний закон

Кремінь вимагатиме від партій позбавити мандатів депутатів, які порушують мовний закон

Укрінформ
Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що "вживатиме заходів" щодо ряду депутатів Харківської міської ради, які порушують мовний закон.

Як передає Укрінформ, відповідні порушення були зафіксовані 21 квітня 2021 року під час чергового пленарного засідання сесії Харківської міської ради, повідомляє Кремінь у Фейсбуці.

“Це вже не перший сигнал про те, що місцеві депутати систематично порушують мовне законодавство. Відповідно до статті 56 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” мною як Уповноваженим із захисту державної мови вже здійснюються заходи державного контролю щодо низки депутатів та посадових осіб Харківської міської ради. Чергова скарга, яка надійшла на нашу адресу, також не залишиться без уваги. Будуть вжиті усі можливі заходи реагування, передбачені Законом”, - написав Уповноважений із захисту державної мови.

Читайте також: Мовний скандал у Харкові: поліція не отримувала звернень щодо депутата Лесика

Він зазначив, що було зафіксовано порушення мовного закону секретарем Харківської міськради, рядом депутатів та посадових осіб виконкому міської ради.

Кремінь підкреслив, що, використовуючи недержавну мову під час виконання службових обов’язків, у тому числі під час засідань, заходів, зустрічей та робочого спілкування, депутати порушують не лише статтю 12 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, а й депутатську присягу. “У зв'язку з цим ми будемо звертатися до відповідних політичних сил з вимогою позбавити депутатських мандатів тих представників, які систематично порушують норми Закону та присягу”, - сказав він.

Читайте також: Скандал у Харкові: директора гімназії відсторонили після «уроку патріотизму»

Уповноважений також повторно звернувся до Генерального прокурора України Ірини Венедіктової щодо забезпечення у судовому порядку скасування рішення Миколаївської міської ради про надання російській мові статусу регіональної .

Він повідомив, що наразі здійснюються заходи державного контролю за застосуванням державної мови окремими депутатами Миколаївської міської ради, які систематично порушують статтю 12 мовного закону.

Як повідомлялося, 16 січня 2021 року набули чинності норми статті 30 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", які регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів. Відповідно до цієї статті, державною мовою мають звертатися до споживачів в усіх сферах обслуговування. Зокрема, підприємства, установи та організації усіх форм власності; фізичні особи-підприємці; суб'єкти господарювання, які обслуговують споживачів (у тому числі інтернет-магазини). Вимога стосується не лише сфери торгівлі. Йдеться також про освітні послуги (у тому числі гуртки і секції), медичне обслуговування, надання соціальних, юридичних, транспортних та інших послуг. Українською мовою має подаватися інформація в цінниках, інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо.

Читайте також: У Харкові депутата ОПЗЖ зігнали з трибуни під крики «чемодан – вокзал – Росія»

Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-