ЄС закликав Росію не перешкоджати місії ОБСЄ на сході України

ЄС закликав Росію не перешкоджати місії ОБСЄ на сході України

Заява
Укрінформ
Євросоюз закликав РФ забезпечити скасування усіх обмежень свободи пересування Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на контрольованій Росією території cходу України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві ЄС, виголошеній під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ 22 квітня.

"Ми закликаємо Росію використати свій великий вплив на збройні формування, які вона підтримує, для того, щоб забезпечити скасування усіх обмежень свободи пересування СММ", - йдеться у заяві.

Читайте також: Сполучені Штати в ОБСЄ звинуватили Росію у нехтуванні мандатом спостерігачів

У ЄС висловили занепокоєння з приводу існуючих обмежень свободи пересування СММ, "оскільки вони порушують мандат СММ та суттєво впливають на її оперативне становище". Було зазначено, що, відповідно до даних, представлених на засіданні у четвер головою СММ ОБСЄ Яшаром Халітом Чевіком, 93% цих обмежень мають місце на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей.

"У Вашому звіті, посол Чевік, як і в останньому тематичному звіті СММ, ви вказали на те, що 93% обмежень за період з 1 січня та 20 березня відбувалися у непідконтрольних урядові районах. У половині з цих випадків мова йде про перешкоджання перетину контактної лінії Спеціальною моніторинговою місією з боку підтримуваних Росією збройних формувань. За останні два тижні ми також майже щодня отримували повідомлення про систематичну відмову у доступі до патрулів СММ з боку підтримуваних Росією збройних формувань", - зазначається у заяві.

У Євросоюзі також вказали на те, що Місія ОБСЄ практично неспроможна пересуватися під ОРДО та ОРЛО, як і отримати доступ до непідконтрольної уряду України ділянки державного кордону.

Читайте також: Місія ОБСЄ підтвердила, що на окупованих територіях Сходу діють російські закони

Євросоюз закликав до забезпечення безпечного та вільного доступу СММ ОБСЄ на всій території України, "включаючи Крим".

Як повідомляв Укрінформ, раніше у тематичному звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ повідомлялося, що у другому півріччі 2020 року 93% усіх перешкод у роботі Місії на сході України сталися в тимчасово окупованих Росією окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

Водночас у своєму звіті під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 22 квітня голова СММ ОБСЄ Яшар Халіт Чевік повідомив, що протягом періоду з 1 січня по 20 березня 2021 року також 93% усіх випадків перешкоджань у пересуванні Місії сталися на території ОРДЛО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-