Сполучені Штати в ОБСЄ звинуватили Росію у нехтуванні мандатом спостерігачів

Сполучені Штати в ОБСЄ звинуватили Росію у нехтуванні мандатом спостерігачів

Укрінформ
Масштабне перешкоджання роботі СММ ОБСЄ на підконтрольній Росії території Донецької та Луганської областей є чіткою демонстрацією зневажання Москвою мандату цієї Місії.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила в.о. заступника глави місії США при ОБСЄ Елізабет Розенсток-Сіллер під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 22 квітня.

«93% з повідомлених обмежень переміщення (Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на сході України – ред.) було зафіксовано на контрольованій Росією території, що наочно демонструє нехтування Москвою мандату Місії», - заявила вона.

Поруч з цим, як зазначила американська дипломатка, попри обмеження СММ продовжує надавати цінну інформацію із зону конфлікту. Зокрема, вона вказала на те, що Місія ОБСЄ не підтвердила фейкові твердження російської сторони про те, що Україна нібито нарощує свою військову присутність на лінії зіткнення – «твердження, які Росія використовувала, щоб виправдати свої агресивні маневри вздовж кордону України, в окупованому Криму та в прилеглих водах Азовського та Чорного морів».

У своєму виступі Е.Розенсток-Сіллер зазначила, що страждання цивільного населення у регіоні тривають, адже Росія блокує прогрес на мирних переговорах у рамках Тристоронньої контактної групи. Окремо вона вказала й на те, що Росія відмовляється наказати підконтрольним формуванням відкрити КПВВ на лінії зіткнення, що створює додаткове навантаження на цивільних в регіоні.

Читайте також: Місія ОБСЄ підтвердила, що на окупованих територіях Сходу діють російські закони

Як повідомляв Укрінформ, раніше у Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ повідомили, що у другому півріччі 2020 року 93% усіх перешкод у роботі Місії на сході України сталися на тимчасово окупованих Росією окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

Згідно з Місією, половину з цих перешкод зафіксовано на блокпостах збройних формувань РФ уздовж офіційних дорожніх коридорів перетину лінії зіткнення. Приблизно 26% усіх випадків обмеження свободи пересування СММ сталися на півдні Донецької області.

Під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 22 квітня, голова СММ ОБСЄ Яшар Халіт Чевік повідомив, що протягом періоду з 1 січня по 20 березня 2021 року також 93% усіх випадків перешкоджань у пересуванні Місії відбулися на території ОРДЛО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-