Україна не має наміру переглядати свій без’ядерний статус – Кулеба

Україна не має наміру переглядати свій без’ядерний статус – Кулеба

Укрінформ
Попри те, що Росія порушила власні зобов’язання за Будапештським меморандумом, Україна ніколи не порушувала зобов’язань щодо позбавлення від ядерної зброї, і не виявляла наміру щодо поновлення ядерного статусу.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, таку позицію у вівторок під час онлайн пресконференції для іноземних ЗМІ висловив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Саме так він відповів на запитання китайського журналіста про те, чи розглядає Україна можливість повернення до ядерного статусу для стримування Росії, про що раніше згадував посол України в Німеччині.

«Україна відмовилася від ядерної зброї в 1994 році, в обмін на зобов’язання країн-гарантів, включаючи Росію, не вчиняти загрози для нашої територіальної цілісності та суверенітету. Росія порушила це зобов’язання. Тим не менше, з 1994 року Україна ніколи не порушувала, і не виявляла жодного наміру порушити взяті на себе зобов’язання і поновити ядерний потенціал», - заявив міністр закордонних справ України.

Він зауважив, що слова українського дипломата у Німеччині не варто виривати із контексту, оскільки він намагався пояснити, що Україна знаходиться у важкій ситуації та потребує підтримки від країн у своєму оточенні. Держава Україна, за словами Кулеби, не має наміру виходити із зобов’язань, що були підписані у 1994 році.

Читайте також: Кулеба назвав три кроки для запобігання подальшій агресії з боку Росії

«Між тим, ми очікуємо від всіх країн, включаючи Китай, здійснити необхідні зусилля, щоб допомогти Україні примусити Росію виконувати власні зобов’язання (за Будапештським меморандумом – ред.), які Росія взяла на себе у 1994 році стосовно безпеки України», - додав український урядовець.

Читайте також: Кремль буде готовий до атаки на Україну за кілька тижнів – Кулеба

Як вже повідомляв Укрінформ, кілька днів тому в інтерв’ю для одного з німецьких видань посол України в Німеччині Андрій Мельник закликав Берлін та західних партнерів загалом перейти від гарних слів про солідарність з Україною до реальної допомоги. При цьому він зауважив, що альтернативою такої підтримки для українців може стати необхідність озброюватися самим, «і, можливо, знову подумати про ядерний статус».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-