Кулеба назвав три кроки для запобігання подальшій агресії з боку Росії

Кулеба назвав три кроки для запобігання подальшій агресії з боку Росії

Укрінформ
Міжнародне співтовариство може допомогти Україні у випадку спроби Росії розвинути агресію.

Про це під час онлайн пресконференції для іноземних ЗМІ сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми не знаємо напевно, коли Росія може спробувати перетнути лінію фронту, але бачимо стратегічні приготування до цього. Україна і світ все ще можуть вжити заходи, щоб уникнути найгіршого сценарію. Ми бачимо три такі кроки», - зауважив урядовець.

Читайте також: Кремль буде готовий до атаки на Україну за кілька тижнівКулеба

Першим таким кроком він визначив активну позицію міжнародних партнерів, яким варто голосно говорити про підтримку України не лише у розмові з самою Україною, а й в усіх контактах з Російською Федерацією. Важливо, щоб Росія чула «з кожного кутка», що Україна не залишиться наодинці.

Не менш важливо, щоб Кремль усвідомив, що міжнародне співтовариство покладає відповідальність за ескалацію конфлікту не на «дві сторони», а виключно на одну - російську. Оскільки лише Москва вдається до масштабного військового нарощування на кордонах з Україною, до військових провокацій та постійно підвищує напругу цієї ситуації.

Читайте також: Військова ескалація: Кулеба запропонував Євросоюзу план стримування Росії

По-друге, за словами міністра, стримати агресію Росії можуть відчутні економічні санкції.

«Ціна стримування Росії від подальшої ескалації завжди буде нижчою за ціну, яку доведеться сплатити, щоб зупинити конфлікт та подолати його наслідки. Сподіваюся, що наші друзі й партнери розуміють це. Найбільш ефективний шлях такого стримування - примусити Москву зрозуміти, що нова стадія агресії матиме важкі наслідки для Росії: міжнародна ізоляція і болючі економічні санкції. Вчора я відкрито звернувся до Ради міністрів ЄС із закордонних справ з проханням про новий раунд секторальних санкцій проти Росії», - сказав Кулеба.

За його словами, персональні санкції, які були застосовані Заходом проти російських чиновників протягом минулих років, є важливими, але недостатніми, щоб зупинити війну. Послання Росії щодо ймовірної жорсткої відповіді демократичного світу на агресію проти України має бути зроблене вже зараз, до того, як Кремль ухвалить рішення про напад, тому що вже під час конфлікту такі заходи будуть недостатніми.

Читайте також: На деескалацію спрямовані всі дипломатичні зусилля - Маас

Третій напрямок – партнерам України варто вже зараз провести внутрішні обговорення, як вони зможуть допомогти Україні захиститися від російської агресії за найгіршого сценарію розвитку подій, що може включати поглиблення співпраці з Україною у сфері безпеки й оборони.

«Ми маємо достатньо свідчень, що Росія докладає всіх зусиль, щоб перешкодити нашій оборонній співпраці з цілим рядом країн або взагалі зупинити її. Мета цих дій очевидна - їм не потрібен сильний противник, їм потрібно, щоб ми були слабкими. Але я хочу запевнити вас, що Україна буде готовою захистити себе, якщо Росія вирішить вдатися до подальшої ескалації», - наголосив міністр закордонних справ.

Читайте також: Відсутність реакції ЄС провокуватиме Росію на дії проти інших країнРазумков

Він зауважив, що українські переговірники наразі роблять все можливе, щоб зупинити конфлікт. Це стосується зусиль у нормандському форматі разом із Францією і Німеччиною, контактів з ОБСЄ, котра є посередником у Тристоронній контактній групі і надає переговорну площадку для Росії і України, як сторонам конфлікту. Такі переговори, разом із зусиллями з боку США, Європейського Союзу та інших партнерів, мають бути спрямовані на зменшення напруги.

Як наголосив Кулеба, першою ознакою деескалації могло б бути поновлення зобов’язань з боку Росії щодо припинення вогню в рамках Тристоронньої контактної групи. Спільна заява ТКГ з рекомендацією для всіх сторін припинити вогонь може бути ознакою, що Росія готова до розмови, а не лише до нарощування своїх військових сил вздовж кордону з Україною.

«Якщо такі заяви будуть погоджені та зроблені, це не означатиме завершення конфлікту і, на жаль, не означатиме повної деескалації. Але це буде принаймні світло надії», - зауважив міністр.

Як повідомлялося, 19 квітня, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь у неформальній зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, які підтвердили непохитну підтримку Євросоюзу суверенітету, незалежності та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Тим часом Росія продовжує нагромаджувати ударні військові підрозділи поблизу кордонів України, що викликає глибоке занепокоєння в ЄС, в США та в інших демократичних країнах світу.

В офіційних російських ЗМІ продовжується широка інформаційна компанія брехні та провокацій з метою дискредитації України та виправдання військового втручання Росії під приводом «захисту російськомовного населення».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-