Тридцять років членства Росії в Радбезі підривають статутні основи ООН - Кислиця

Тридцять років членства Росії в Радбезі підривають статутні основи ООН - Кислиця

Укрінформ
Три десятки років членства Російської Федерації в Раді Безпеки ООН, яка посіла місце Радянського Союзу, підривають не тільки логіку Організації Об'єднаних Націй, а й її статутні основи.

Як передає кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, відкриваючи брифінг «Нарощування військової сили РФ на російсько-українському кодоні та на тимчасово окупованих територіях України», який провели для держав-членів ООН заступник міністра закордонних справ Василь Боднар та заступник міністра оборони Анатолій Петренко.

«Організовуючи цей захід, ми хотіли б звернути вашу увагу на останню ситуацію з великомасштабними пересуваннями російських військ на кордонах України без попереднього повідомлення, а також на недавню ескалацію ситуації на тимчасово окупованих територіях України», - сказав Кислиця.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: за тиждень загинули четверо воїнів ЗСУ, п’ятеро поранені

Він поінформував учасників брифінгу про те, що протягом останніх двох тижнів Україна зробила низку кроків з метою отримати роз’яснення щодо нарощування військової присутності Росії, у тому числі в рамках ОБСЄ відповідно до статті 16 Віденського документа.

«На жаль, російська сторона відмовилася надати істотну інформацію, вирішивши проігнорувати всі прохання і бойкотувати всі засідання», - зазначив постпред.

За його словами, відмова Москви виконувати положення Віденського документа є ще одним свідченням намірів Російської Федерації продовжувати військовий тиск і погрози застосування сили проти України.

Читайте також: Українські урядовці поінформували країни ООН про загострення ситуації з боку Росії

Кислиця нагадав, що в Статуті ООН вказано: однією з цілей Організації Об'єднаних Націй є «підтримання міжнародного миру та безпеки і з цією метою вжиття ефективних колективних заходів для запобігання та усунення загроз миру». Для цього Україна надала членам ООН «всю необхідну інформацію з тим, щоб вони могли ухвалювати відповідні обґрунтовані рішення».

Як повідомляв Укрінформ, в останні тижні значно зросла кількість порушень режиму припинення вогню на сході України з боку російських окупаційних військ. На тлі концентрації військ біля кордону з України та на окупованих територіях Росія також активно веде пропагандистську кампанію для виправдання можливих широкомасштабних військових дій проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-