Українські урядовці поінформували країни ООН про загострення ситуації з боку Росії

Українські урядовці поінформували країни ООН про загострення ситуації з боку Росії

Укрінформ
У Нью-Йорку Україна провела брифінг для держав-членів ООН «Нарощування військової сили РФ на російсько-українському кодоні та на тимчасово окупованих територіях України».

Про це передає кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку.

Як повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, заступник міністра закордонних справ Василь Боднар та заступник міністра оборони Анатолій Петренко докладно поінформували делегації країн ООН про стягування російських військ у регіоні, небажання російської сторони виконувати раніше досягнуті домовленості, уникнення зобов’язань у межах Віденського документа 2011 року (на запит країна зобов’язана пояснити причини військової активності – ред.) тощо.

«Брифінг викликав значний резонанс серед держав-членів ООН та засвідчив велику увагу міжнародного співтовариства до провокаційних дій РФ», - сказав Кислиця. За його совами, учасники брифінгу від США, Великої Британії, ФРН, Канади, Грузії, Литви, Австралії, Нової Зеландії, Туреччини, Швеції, НАТО та інших країн висловили підтримку суверенітету та територіальної цілісності України та закликали РФ відвести свої війська від корону України та з окупованих територій.

«У Нью-Йорку тривають напружені консультації з приводу нарощування Росією військових сил уздовж українських кордонів та загострення ситуації з боку РФ на сході України й порушення нею режиму припинення вогню», - зазначив дипломат.

Читайте також: Штати в ОБСЄ: Військова діяльність РФ біля кордонів України не схожа на навчання

Як повідомив по телефону кореспондентові Укрінформу учасник брифінгу - заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар, «презентація в такому форматі для послів ООН відбулася вперше». За його словами, до дипломатів та міжнародної спільноти було донесено «найсвіжішу інформацію про загострення ситуації з боку Росії».

Як пояснив Боднар, він зосередився на політичній складовій: «наскільки деструктивною є позиція Росії, наскільки сильною є присутність російських військ на кордоні та на окупованих територіях».

За словами Боднара, заступник міністра оборони генерал-лейтенант Анатолій Петренко «докладно показав на графіках, цифрах і слайдах, які загрози несе нагромадження російських військ і чому ми б’ємо на сполох».

«У колег було лише одне питання: чим світова спільнота може допомогти. Усі добре обізнані з тим, що відбувається», - розповів Боднар. За його словами, представники країн, які виступали, усі висловилися на підтримку України й підкреслили, що вирішуватимуть проблему політичним шляхом. «Вони розповіли, що пропонують, аби запобігти ескалації, і яких заходів їхні країни вживають», - зазначив заступник міністра.

Читайте також: Зеленський підтвердив, що у Франції матиме переговори з Макроном і Меркель

Брифінг відбувся напередодні тристоронньої зустрічі Президента України Володимира Зеленського з Президентом Франції Еммануелем Макроном та Канцлером ФРН Ангелою Меркель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-