Стягування військ до українського кордону: Берлін знову закликав РФ до переговорів «Норманді»

Стягування військ до українського кордону: Берлін знову закликав РФ до переговорів «Норманді»

Укрінформ
У Берліні занепокоєні концентрацією російських військ на кордоні з Україною і знову закликають Росію до переговорів у нормандському форматі.

Про це заявив офіційний представник федерального уряду Німеччини Штеффен Зайберт на брифінгу 12 квітня, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми дуже уважно спостерігаємо за ситуацією в і навколо України, особливо посилення російських військ. Такий розвиток подій, це стосується також посилення російської військової присутності, нас дуже турбує», - сказав Зайберт.

Читайте також: В ОБСЄ засудили концентрацію військ РФ біля кордону з Україною та вимагають пояснень

За його словами, Берлін активно консультується з цього питання з європейськими та міжнародними партнерами, насамперед із Францією. Обидві країни працюють у рамках «нормандського» формату разом з Україною та Росією заради досягнення мети реалізації Мінських домовленостей. Саме ці домовленості були і мають бути «основою для всіх кроків», - підкреслив речник.

«Ми з великим занепокоєнням бачимо, що відбувається наразі поблизу українських кордонів», - сказав Зайберт, та додав, що і канцлер ФРН на цьому акцентувала в телефонній розмові з президентом РФ. «Канцлер закликала зменшити підкріплення військ для деескалації ситуації», - сказав чиновник.

Представник МЗС ФРН Крістофер Бургер зі свого боку нагадав, що міністр Гайко Маас днями підтвердив підтримку Німеччиною суверенітету та територіальної цілісності України. Берлін, за його словами, продовжує закликати Росію до переговорів у нормандському форматі.

Читайте також: Україна ініціювала нове засідання в ОБСЄ через російські війська біля кордону

Бургер також зауважив, що Україна останніми днями намагається дипломатичними шляхами через ОБСЄ змусити Росію поводитися прозоро. Минулої суботи Німеччина та Франція спільно через свої представництва в ОБСЄ (у Відні) також закликали Москву надати «адекватне пояснення» у рамках передбачених механізмів (Віденського документа) щодо переміщення військ. Росія до цього часу не відповіла на цей заклик, зазначив дипломат.

Водночас обидва чиновники закликали «триматися наданих формулювань» у відповідь на запитання, чи вимагала Ангела Меркель від Путіна відвести війська та чи вважають у Берліні концентрацію військ загрозою для миру в регіоні.

Як повідомлялося, 7 квітня Україна активувала Віденський документ ОБСЄ 2011 року про заходи зміцнення довіри та безпеки. Відповідно до передбаченої цим документом процедури, російській стороні було направлено офіційний запит щодо надання роз’яснень стосовно суттєвого зростання військової присутності РФ вздовж кордону з Україною та на тимчасово окупованих територіях України впродовж останніх днів. Німеччина та Франція виступили із заявою після відмови Росії від пояснень в ОБСЄ. Ініціатива України була підтримана країнами-партнерами, однак делегація РФ не з’явилася на цьому засіданні, відмовившись надавати пояснення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-