Стефанчук розповів, яким бачить законопроєкт про місцевий референдум

Стефанчук розповів, яким бачить законопроєкт про місцевий референдум

Укрінформ
Народ України після ухвалення закону про місцевий референдум має отримати інструмент контролю, який збалансовував би представницьку й безпосередню демократію.

Як передає Укрінформ, про це заявив перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук під час публічного обговорення на тему «Місцеві референдуми: пошук ефективного механізму народовладдя», повідомляє секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради.

«Разом крок за кроком ми напрацьовуємо дієвий інструмент прямої демократії для народу України, територіальних громад; виносимо на обговорення дискусійні питання щодо предмету, видів, кількості питань, правових наслідків і суб’єктів ініціювання місцевого референдуму, що є визначальними в законопроєкті про місцевий референдум. Окрім експертного середовища, переконаний, що цей законопроєкт має знайти своє втілення у відповідних обговореннях у межах територіальних громад, адже саме вони використовуватимуть цей інструментарій. Тому ми плануємо поїздки в різні регіони України», – розповів Стефанчук.

Читайте також: Судова реформа та протидія COVID: Стефанчук назвав головні завдання для Ради

За його словами, законопроєкт про місцевий референдум планують направити до Венеційської комісії з метою отримання висновку, який потім треба буде аналізувати й імплементувати в текст проєкту. «Планом законопроектної роботи Верховної Ради України на 2021 рік визначено, що законопроєкт про місцевий референдум має бути зареєстрований у квітні. Сподіваюсь, що ці терміни будуть дотримані. Однак ми дбаємо про якість, а не про швидкість прийняття. Адже це фактично рівень народної Конституції, за якою територіальна громада житиме, відповідно до прийнятих рішень», ­– зазначив Стефанчук.

Читайте також: Рада готує законопроєкт про відкликання народного депутата – Стефанчук

Він також зазначив, що законопроєкти про всеукраїнський та місцевий референдуми є пріоритетними, оскільки вони встановлюють стандарти прямої демократії, а на їх базі розроблятимуть інші законопроєкти щодо народовладдя.

«Ми орієнтуємося на шість-сім законопроєктів. Це законодавство, яке буде формувати філософію recalls, це законопроєкти про електронні петиції й щодо електронного голосування. Також плануємо напрацювати цілу низку законопроєктів про народовладдя в інших сферах, зокрема – у судовій гілці. Усі ці законодавчі ініціативи напрацьовуються паралельно», – уточнив політик.

Читайте також: Закон про місцеві референдуми: можна буде відставити міську раду, мера?

Законопроєкт про місцевий референдум розміщено на вебсайті Верховної Ради. Пропозиції й зауваження до нього можна надсилати на адресу: localreferendum@gmail.com до 11 квітня 2021 року включно.

Далі проєкт закону буде доопрацьований за результатами всеукраїнського обговорення та зареєстрований у Верховній Раді.

Як повідомляв Укрінформ, у березні проєкт закону "Про місцевий референдум" винесений на громадське обговорення.

Верховна Рада 26 січня ухвалила закон «Про народовладдя через всеукраїнський референдум».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-