Новий бюджет місії ОБСЄ в Україні залишився майже без змін

Новий бюджет місії ОБСЄ в Україні залишився майже без змін

Укрінформ
Бюджет Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні на новий річний період, становить 108,7 млн євро, що на 0,2% менше, ніж минулорічний бюджет.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

"У процесі переговорів цифри дещо змінилися, і загальний бюджет Місії став на 238 тис. 400 євро або 0,2% меншим, ніж минулого року. Але, знову ж таки, не буде жодного скорочення бюджету СММ, який призначений для операційних потреб", – заявив Цимбалюк.

За його словами, загальний бюджет СММ на новий річний період (1 квітня 2021 року - 31 березня 2022 року) становить 108 млн 709 тис. 400 євро.

Читайте також: ОБСЄ зафіксувала 15 «Градів» біля окупованого Хрустального

Як повідомив посол, делегація РФ в ОБСЄ намагалася зменшити бюджет СММ з багатьох напрямків, однак українській місії разом з партнерами "вдалося відстояти бюджет Місії з точки зору забезпечення її операційної функціональності".

Це "косметичне" зменшення бюджету СММ, на яке довелося піти, щоб задовольнити вимоги делегації РФ та дійти консенсусу, стосуватиметься, зокрема, незапровадження в Місії окремих посад логістичного спрямування, оптимізації витрат, призначених на навчання та ін.

Читайте також: США вітають продовження мандата місії ОБСЄ в Україні – посольство

Натомість кількість міжнародних спостерігачів не буде зменшено. "Новий бюджет дає змогу забезпечити належний рівень ротації персоналу СММ. Він не буде зменшений. Місія комплектуватиметься відповідно до своїх потреб, і жодного зниження рівня присутності Місії чи кількості патрулів не повинно відбуватися, оскільки бюджет затверджено на ці цілі у належному обсязі", – заявив український дипломат.

Також не зазнають змін польоти безпілотників, важливість яких лише зростала у період пандемії та пов’язаних з нею (і не тільки) обмежень з боку збройних формувань РФ. "Ми дуже раді, що наступного бюджетного року СММ не матиме зменшений бюджет, що стосується безпілотників, передусім, БПЛА дальнього радіусу дії. Це – дуже важливий момент для всієї ОБСЄ, можливо, за винятком Росії", – зазначив Цимбалюк.

Читайте також: Мандат місії ОБСЄ передбачає також доступ до Криму – США

Ще один важливий момент – у новому бюджеті СММ передбачено кошти і на відкриття додаткових передових патрульних баз. Відкриття таких баз на тимчасово окупованій території – ближче до неконтрольованої ділянки кордону з РФ, вже давно є необхідним задля підвищення ефективності моніторингу Місії. Втім, російські окупаційні адміністрації на сході України відмовляються надавати відповідні безпекові гарантії.

"Ці бази потрібні, щоб моніторинг СММ працював краще. І це – не лише оцінки української сторони, а й самої СММ та секретаріату ОБСЄ. Це – справді необхідна та важлива річ. Потрібно лише, щоб Росія припинила його блокувати. Бюджет на ці патрульні бази є – вони відразу зможуть відкритися, щойно російська сторона надасть відповідні безпекові гарантії", – пояснив очільник української місії в ОБСЄ.

Читайте також: Армія РФ тренується захоплювати міста через психологічні SMS-атаки - Defense Express

Щодо самого мандату Місії, то він залишився незмінним – у тому ж варіанті, який був ухвалений 21 березня 2014 року після того, як уряд України звернувся до ОБСЄ з проханням запровадити цю місію одразу після початку агресії РФ у Криму. І поширюється він "на всю територію України у межах її міжнародно визнаних кордонів". А отже – включно з Кримом.

"Текст мандату лишається таким, як і був. І один із головних моментів для нас – це те, що мандат СММ поширюється на всю територію України. І всі наші партнери, які виступали з інтерпретуючими заявами – ЄС, Велика Британія, США, Канада, – чітко заявили, що мандат СММ поширюється на всю територію України, включаючи Крим", – заявив очільник української місії в ОБСЄ.

Більш детально читайте про те, як продовжувався мандат СММ ОБСЄ, у матеріалі на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-