Росія використовує поняття «Донбас» як інструмент інформаційної війни – Данілов

Росія використовує поняття «Донбас» як інструмент інформаційної війни – Данілов

Укрінформ
Спецслужби Російської Федерації використовують поняття «Донбас» як інструмент інформаційної війни, аби штучно виокремити певний регіон України як територію, яка начебто має особливі права і статус, що дає у подальшому підстави обґрунтувати створення й існування державних псевдоутворень.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці заявив Секретар РНБО Олексій Данілов.

«Поняття «Донбас» цілеспрямовано використовується спецслужбами Російської Федерації, починаючи з 2000 року, і особливо активно – в період російської агресії проти України з 2014 року і по теперішній час, – як інструмент інформаційної війни. Мета – протиставлення і штучне виокремлення певного регіону України як території, яка начебто має особливі права і статус, що дає у подальшому підстави обґрунтувати створення й існування державних псевдоутворень», - наголосив Данілов.

За його словами, навіть поверхневий моніторинг будь-яких російських державних інформаційних ресурсів дасть повне уявлення і докази щодо місця «Донбасу» в російському інформаційному порядку денному: «вибір Донбасу», «ущемлення прав народу Донбасу», «розмова з Донбасом», «народ Донбасу», «ополчення Донбасу», «влада Донбасу».

«Тому вживання терміну «Донбас» сьогодні – це постійне підживлення російського антиукраїнського наративу і підігравання російській пропаганді», - переконаний Секретар РНБО. Він також додав, що протягом багатьох років історії географічні назви змінювались, тож не можна зараз розглядати поняття «Донбас», як «історично усталене».

Читайте також: Данілов: Якщо Україна починає розмовляти російською, чекайте Путіна

«У випадку з назвою «Донбас» ми маємо справу з порівняно новим визначенням, яке історично охоплювало територію Луганської, Донецької і Дніпропетровської областей, а також регіонів сучасної Російської Федерації, зокрема, Ростовської області. І тому навіть ураховуючи цю обставину, застосування назви «Донбас» до частини території Луганської та Донецької областей України, окупованих Російською Федерацією, не є коректним», - наголосив Данілов.

Як повідомляв Укрінформ, 24 березня секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов під час Форуму «Виборча реформа: оцінка через призму цінностей, політичних прав, якості процедур» звернувся із закликом максимально уникати такого поняття, як Донбас, який став наративом, нав’язаним країною-агресором.

Він наголосив що слова «Донбас» немає в жодному нормативно-правовому документі нашої держави. «Це дефініція, яка нам нав’язується Російською Федерацією – «народ Донбасу», «вибір Донбасу», «Донбас не поставлять на коліна». Нам треба чітко дотримуватись наших нормативно-правових документів… Є чіткі назви території Донецької і Луганської областей, ніякого Донбасу не існує, це дуже небезпечно, коли ми починаємо такі речі говорити», - зазначив Данілов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-