Данілов закликає уникати слова «Донбас»

Данілов закликає уникати слова «Донбас»

Укрінформ
Українська влада максимально забезпечила виборче право на територіях, які межують з тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей, а заяви про те, що десь не відбулись вибори через небажання влади їх проводити, є маніпулятивними.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов під час Форуму «Виборча реформа: оцінка через призму цінностей, політичних прав, якості процедур», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Мова не йде про небажання держави проводити вибори, мова йде про те, що в нашій країні вже 7 років йде війна. І якщо хтось покаже мені в історичних якихось подіях, які відбувались за останні дві тисячі років, коли йде війна і йдуть якісь вибори – я хочу подивитись на цю людину. Це вимушений крок держави - реагувати на ту ситуацію, яку створила Російська Федерація, окупувавши частину Донецької та Луганської областей. І ні про які утиски органів місцевого самоврядування взагалі не йдеться. Мова йде про те, що всі без виключення послуги, які має отримати громадянин України, який знаходиться на підконтрольній території, він на сьогоднішній день отримує. Решта – це маніпулятивні речі, що начебто там держава відмінила вибори… Ні! Це прифронтова територія, вона може збільшуватись чи зменшуватись в залежності від того, які плани для себе планує ворог», - наголосив Данілов.

Він зазначив, що не може наразі оприлюднити інформацію розвідки, що планувала Російська Федерація під час виборів в прифронтових районах і запевнив: «Ми зробили все можливе, щоб на максимальній кількості Донецької та Луганської областей відбулися місцеві вибори в тих громадах, де це було можливо».

Читайте також: РФ розповсюджує фейки про нібито наступ українських військових на Донбасі - Данілов

Секретар РНБО також звернувся із закликом максимально уникати такого поняття, як Донбас, який став наративом, нав’язаним країною-агресором.

«Слова "Донбас" немає в жодному нормативно-правовому документі нашої держави. Це дефініція, яка нам нав’язується Російською Федерацією – «народ Донбасу», «вибір Донбасу», «Донбас не поставлять на коліна». Нам треба чітко дотримуватись наших нормативно-правових документів… Є чіткі назви території Донецької і Луганської областей, ніякого Донбасу не існує, це дуже небезпечно, коли ми починаємо такі речі говорити», - попередив Данілов, додавши, що це створює нові передумови ворогу розпочинати розмови про розвал України.

Читайте також: Данілов назвав «якоюсь мантрою» повідомлення російських ЗМІ про «наступ на Донбас 15 березня»

Під час форуму учасники також обговорили такі питання: яким загрозам необхідно протидіяти, щоб вибори на підконтрольних уряду територіях поряд із лінією розмежування відбулись вільно та чесно? Чи залишаються дискримінованими внутрішньо переміщені особи з Криму, Донецької і Луганської області та чим держава може сприяти в їх реінтеграції?

Як повідомляв Укрінформ, 22 грудня 2020 року Голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що проведення місцевих виборів за українськими законами в тимчасово окупованих районах Донеччини та Луганщини в найближчій перспективі неможливе.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-