У наступні тижні важливо пильно стежити за кожним кроком Росії - Кулеба

У наступні тижні важливо пильно стежити за кожним кроком Росії - Кулеба

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба і голова ОБСЄ, міністерка закордонних справ Королівства Швеція Анн Лінде обговорили загострення Росією безпекової ситуації Сході України та в Криму.

Телефонна розмова відбулася 3 квітня, повідомляє пресслужба МЗС, передає Укрінформ.

«Міністр детально поінформував співрозмовницю про системне загострення Росією безпекової ситуації у Донецькій та Луганській областях та в Криму на тлі небажання Російської Федерації підтвердити свою відданість режиму припинення вогню, а також нарощування російської військової присутності поблизу кордонів нашої держави», - зазначається у повідомленні.

Як наголосили в МЗС, Кулеба звернув особливу увагу на зростання протягом останніх тижнів інтенсивності російської пропаганди, зокрема системні спроби поширювати дезінформацію про нібито підготовку України до здійснення військової ескалації.

Читайте також: Німеччина стежить за ситуацією на українсько-російському кордоні - Маас

«Глава МЗС України запевнив співрозмовницю, що подібні звинувачення не мають нічого спільного з дійсністю, адже Україна залишається відданою політико-дипломатичним шляхам врегулювання конфлікту та деокупації українських територій», - зазначають у зовнішньополітичному відомстві.

Своєю чергою Лінде позитивно відзначила виваженість дій України в умовах загострення Росією безпекової ситуації. Голова ОБСЄ запевнила у подальшій незмінній підтримці територіальної цілісності та суверенітету України.

Як заявили в МЗС, Кулеба також наголосив на критичній важливості чітких і сильних дипломатичних сигналів, аби демотивувати Росію від будь-яких подальших деструктивних дій. «Ми всі маємо залишатися дуже пильними та непохитними. Чим сильнішими будуть дипломатичні сигнали зараз, тим зрозуміліше буде для Росії, що за будь-який новий виток ескалації їй доведеться сплатити високу ціну», - наголосив глава МЗС.

Він закликав ОБСЄ відкрити додаткові передові патрульні бази вздовж неконтрольованої ділянки українсько-російського державного кордону. «У наступні тижні важливо пильно стежити за кожним кроком Росії. І якщо є зараз місце, де ця увага потрібна більше, ніж будь-де, то це саме неконтрольована ділянка кордону між Україною та Росією», - підкреслив міністр.

Співрозмовники окремо обговорили підготовку до інавгураційного саміту Кримської платформи.

Читайте також: Кулеба обговорив з главою МЗС Британії ескалацію з боку Росії

Як повідомлялося, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба раніше заявив, що нинішня ескалація з боку Росії на окупованих нею українських територіях є наймасштабнішою за останні роки.

Російська делегація у Тристоронній контактній групі на засіданні ТКГ 31 березня не підтримала пропозицію глави української делегації Леоніда Кравчука забезпечити з 00.00 1 квітня дотримання повного та всеосяжного збереження режиму припинення вогню.

Напередодні, 30 березня, президент Франції Еммануель Макрон і канцлер ФРН Ангела Меркель провели розмову з президентом РФ Володимиром Путіним у форматі відеоконференції. Лідери Франції та Німеччини, зокрема, наголосили, що Росії необхідно взяти на себе зобов'язання забезпечити режим припинення вогню на Донеччині й Луганщині та сприяти виходу з кризи із дотриманням Мінських угод.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-