Україна і Молдова мають вирішувати критичні проблеми в регіоні без участі РФ - експерт

Україна і Молдова мають вирішувати критичні проблеми в регіоні без участі РФ - експерт

Укрінформ
Україна і Молдова мають вирішувати критичні проблеми в регіоні, зокрема питання Придністров'я, без участі Росії.

Таку думку висловив директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь у ході міжнародного круглого столу в Укрінформі «Російський вплив на ситуацію в Молдові: політичний і безпековий аспекти».

«Спільними зусиллями Молдови й України дуже легко можна створити такі проблеми для Придністров'я, які поставлять це окуповане формування на межу виживання, і ніяка Росія їм не допоможе. І тоді потрібно буде вирішувати питання не з Кремлем, а саме з Молдовою та Україною. Питання електроенергії, економічної діяльності, контрабанди Молдова з Україною можуть вирішити дуже швидко, створивши проблеми для тих економічних організмів, які дозволяють продовжувати функціонувати Придністров'ю і з його допомогою створювати проблеми для Молдови й України», - заявив Самусь.

Як приклад він навів припинення водопостачання окупованого Криму, що, на його думку, є ефективним методом щодо агресора.

Читайте також: Данілов обговорив з представниками ОБСЄ ситуацію в Придністров’ї та Білорусі

«Для Росії це дилема - починати широкомасштабну операцію і нарватися на чергові санкції і втратити кілька десятків тисяч людей або намагатися використовувати інші засоби. У будь-якому разі, Україна отримала козир, з яким ми можемо працювати з Росією і міжнародним співтовариством. Точно так само потрібно діяти і щодо Придністров'я», - вважає Самусь.

За його словами, українській і молдавській сторонам слід формувати двосторонні проєкти, «і таким чином у нас з'являтимуться козирні карти на переговорах з Росією й окупованими територіями».

Читайте також: В Офісі Президента обговорили з представниками ОБСЄ придністровське врегулювання

Міжнародний круглий стіл організували БФ «Акцент», Центр суспільних досліджень «Український меридіан», Громадська ініціатива «Бурштиновий шлях».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-