Євросоюз застерігає, що вибори до Держдуми в ОРДЛО порушать Мінські угоди

Євросоюз застерігає, що вибори до Держдуми в ОРДЛО порушать Мінські угоди

Заява
Укрінформ
Євросоюз занепокоєний заявами про ймовірність виборів до Держдуми РФ на окупованих українських територіях, наголошуючи, що це було б порушенням Мінських угод.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила делегація Євросоюзу при ОБСЄ під час засідання Постійної ради цієї організації.

"Ми занепокоєні нещодавніми заявами, у тому числі з боку російських чиновників, про те, що усі ті люди, які отримали російські паспорти у Донецькій та Луганській областях України, також повинні мати можливість брати участь у виборах до Державної думи Росії, які пройдуть у вересні цього року. Ми наголошуємо, що проведення російських виборів на українській території без згоди України суперечило б духу Мінських домовленостей та порушувало б територіальну цілісність України як суверенної держави", - йдеться у заяві.

У ЄС засуджують будь-які спроби Москви нав'язати російські закони та норми населенню окупованих територій Донецької та Луганської областей України.

Читайте також: Рішення Москви про голосування жителів ОРДЛО на виборах до Держдуми є незаконним - МЗС

"Такі дії, як спрощена та вибіркова процедура отримання російського громадянства, примусова паспортизація та широкомасштабний призов на військову службу до ЗС РФ жителів Кримського півострова є прикладами порушень міжнародного права та основних принципів і зобов'язань ОБСЄ", - вказується у заяві.

Також зазначається, що тривалість санкцій Євросоюзу проти Росії зумовлена повним виконанням Мінських домовленостей.

Читайте також: Росія всупереч заявам інтегрує ОРДЛО у свій простір – Україна в ОБСЄ

Як повідомляв Укрінформ, останнім часом в Росії активно ведуться дискусії про організацію на окупованих територіях Донецької та Луганської областей виборів до Держдуми РФ, намічених на 19 вересня 2021 року.

У березні в окупованому Донецьку було відкрито представництво партії "Справедлива Росія – За правду". Українська влада засудила цей крок, назвавши його черговим прикладом нехтування Росією своїми зобов’язаннями у рамках Мінських домовленостей та небажанням просуватися до мирного врегулювання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-