Україна і Туреччина провели консультації у форматі «Квадрига»

Україна і Туреччина провели консультації у форматі «Квадрига»

Фото
Укрінформ
Уповноважені представники міністерств закордонних справ та оборони України й Туреччини - національні координатори формату двосторонньої взаємодії «Квадрига» провели у середу в Анкарі політико-безпекові консультації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МЗС.

З української сторони участь у консультаціях взяли директор Другого територіального департаменту Міністерства закордонних справ України Василь Зварич та директор Департаменту стратегічного планування Міністерства оборони України Юрій Пунда.

Турецьку сторону представляли директор Департаменту країн Євразії Міністерства закордонних справ Туреччини Йонет Джан Тезель та заступник генерального директора Головного директорату з питань оборони і безпеки Міністерства національної оборони Туреччини бригадний адмірал Озгюр Озджан Алтунбулак.

«Національні координатори обговорили шляхи поглиблення співпраці України та Туреччини в сфері безпеки та оборони для відновлення стабільності та безпеки в Чорноморському регіоні, подальшого розвитку взаємодії у галузі оборонної промисловості. Окремою темою консультацій стала поточна ситуація на тимчасово окупованих Російською Федерацією Кримському півострові та територіях Донецької та Луганської областей», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: НАТО збільшить політичну та практичну підтримку України й Грузії – Столтенберг

Представники Туреччини підтвердили незмінну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, невизнання спроби анексії Криму. Турецька сторона також наголосила на підтримці євроатлантичного курсу нашої держави та її прагнень на шляху до повноправного членства в НАТО.

Учасники консультацій обмінялися думками про перспективи врегулювання конфліктів у регіонах Близького Сходу, Північної Африки, Східного Середземномор’я та Кавказу.

Як зазначається, під час візиту до Анкари Зварич провів окрему зустріч із Йонетом Джаном Тезелем для обговорення підготовки 9-ого засідання Стратегічної ради високого рівня під головуванням президентів України та Туреччини в 2021 році, взаємодії в рамках міжнародних організацій, збільшення обсягів торгівлі та інвестицій.

Читайте також: Туреччина знову заявляє, що не визнає спроби анексії Росією Криму

Турецький дипломат підтвердив готовність його країни взяти участь у роботі Кримської платформи, яка слугуватиме майданчиком для консолідації міжнародних зусиль з метою деокупації Криму.

Домовленість про створення нового формату політико-безпекових консультацій «Квадрига» (2+2) за участю міністрів закордонних справ і міністрів оборони України і Туреччини була досягнута за результатами робочого візиту Президента України Володимира Зеленського до Туреччини 16 жовтня 2020 року. 18 грудня в Києві відбулася інавгураційна зустріч у новому форматі.

Метою створення «Квадриги», міністерські засідання якої відбуватимуться щорічно, є обговорення найбільш актуальних питань у галузі політики і регіональної безпеки, координація спільних дій та опрацювання нових проєктів у політичній, безпековій, економічній та оборонно-промисловій галузях.

Фото: mfa.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-