«Харківські угоди»: політолог каже, що відповісти мають організатори

«Харківські угоди»: політолог каже, що відповісти мають організатори

Укрінформ
Спроби притягнути народних депутатів, які голосували за ратифікацію "Харківських угод", до кримінальної відповідальності можуть бути оскаржені в судовому порядку.

Таку думку висловив політолог Володимир Фесенко в ефірі телеканалу "Дом", передає Укрінформ.

"Лише за факт голосування притягнути їх до юридичної, кримінальної відповідальності, на мій погляд, неможливо... Оскільки є конституційне обмеження, що не можна притягнути депутата до кримінальної відповідальності за голосування", - сказав Фесенко.

Читайте також: Запит суспільства на деолігархізацію дуже високий - політолог

На його думку, навіть якщо такі спроби будуть, ці рішення будуть оскаржені в судовому порядку - щонайменше через Конституційний Суд, а також у міжнародних судах.

Водночас політолог переконаний, що "люди, які організовували "Харківські угоди", які здавали наші національні інтереси Росії, — ось вони повинні юридично відповідати за це".

Фесенко нагадав, що фігуранти справи після 2014 року перебувають переважно на території РФ. Але до них можна застосувати інститут заочного правосуддя.

Читайте також: Харківські угоди: СБУ провела обшуки у Раді, Кабміні, МЗС та Радбезі

"Ось стосовно Януковича вже є вирок за державну зраду. Так само й інші представники тодішньої верхівки мають відповісти за здачу національних інтересів", — упевнений Фесенко.

Як повідомлялося, Рада національної безпеки і оборони 11 березня доручила Службі безпеки України вивчити обставини голосування народних депутатів шостого скликання за "Харківські угоди" та у разі підтвердження ознак державної зради - порушити проти них кримінальні справи за ст. 111 Кримінального кодексу України.

СБУ 12 березня розпочала досудове розслідування щодо обставин підписання та ратифікації Верховною Радою 2010 року угоди щодо перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України.

Читайте також: Разумков - про «Харківські угоди»: Депутати не несуть відповідальності за голосування

У 2010 році 236 народних депутатів проголосували за угоду між Україною та РФ щодо перебування Чорноморського флоту РФ на території України до 2042 року (так звані Харківські угоди). На думку РНБО, цей документ став однією з причин окупації Криму Росією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-