Зеленський анонсував скорочення повноважень Окружного адмінсуду Києва

Зеленський анонсував скорочення повноважень Окружного адмінсуду Києва

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський анонсував урізання повноважень Окружного адміністративного суду Києва.

Про це Зеленський заявив, відповідаючи на запитання журналістів в аеропорту "Бориспіль" 13 лютого, де він зустрів звільнених із Нігерії українських моряків, передає Укрінформ з посиланням на ТСН.

Зокрема, глава держави сказав, що вже підписав три законопроєкти, що стосуються судової гілки влади, і у понеділок, 15 лютого, вони мають стати публічними.

На запитання: "Чи є в планах щось зробити з цим судом (ОАСК - ред.)?", Зеленський відповів: "Обов'язково. Ми всі незадоволені деякими кроками окремих суддів ОАСК. Я вже підписав подання законопроєкту. Там не зовсім скасування. Там у межах чинного законодавства. Те, що я можу, ми заберемо всі ті повноваження, через які раніше деякі судді ОАСКу могли робити ті, мені здається, несправедливі, неправильні речі, через які суспільство незадоволене діями суддів цього суду".

У пресслужбі глави держави поінформували, що вже наступного тижня народні депутати зможуть розпочати опрацювання важливих законопроєктів щодо функціонування судової системи, ініційованих Президентом Зеленським.

Зокрема, за даними пресслужби, у разі ухвалення першого законопроєкту всі судові спори, у яких оскаржуються акти центральних органів виконавчої влади, державних регуляторів та будь-якого іншого суб'єкта владних повноважень, які поширюються на всю територію України, забираються з виключної підсудності Окружного адміністративного суду Києва і будуть передані Верховному Суду як суду першої інстанції. Судом апеляційної інстанції у таких спорах буде Велика палата Верховного Суду.

Президент вважає, що таке врегулювання підсудності справ Верховному Суду як суду першої інстанції унеможливить будь-які маніпуляції з рішеннями суб'єктів владних повноважень, які раніше могли провокуватися через оскарження в ОАСК.

Другий законопроєкт передбачає обов’язкову перевірку на доброчесність чинних та майбутніх членів Вищої ради правосуддя, а також врегульовує питання діяльності служби дисциплінарних інспекторів як постійного структурного підрозділу секретаріату ВРП.

Третім законопроєктом вносяться зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення й запроваджується відповідальність за ненадання інформації на запит дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя.

Президент вважає ухвалення таких законопроєктів вкрай необхідним та наполягатиме на швидкому їх розгляді у Верховній Раді.

«Робота судової системи має бути відкорегована. «Закон» і «справедливість» мають бути головними словами для українських судів. Чинне законодавство дає необхідні рамки, щоб проводити зміни. Але конкретні кроки потребують підтвердження від парламенту», – пояснив Зеленський.

Читайте також: ОАСК пікетували через перейменування проспектів Бандери й Шухевича

Як повідомляв Укрінформ, ОАСК відомий своїми резонансними рішеннями, серед яких – скасування нового українського правопису, скасування рішення Київради про перейменування Московського проспекту на проспект Бандери, визнання незаконною націоналізацію «Приватбанку», призупинення процесу перейменування УПЦ Московського патріархату, поновлення Романа Насірова на посаді голови Державної фіскальної служби та інші.

У жовтні 2020 року Зеленський у відповідь на петицію з проханням подати до Верховної Ради законопроєкт про ліквідацію ОАСК запропонував розпочати консультації з Вищою радою правосуддя для "напрацювання прозорої та коректної процедури, яка дозволила б вирішити питання ОАСК" та "зняти певну напругу в суспільстві щодо цієї ситуації".

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-