Єнін - про компенсації жертвам авіатрощі: Іран часто через ЗМІ «тестує» можливу реакцію

Єнін - про компенсації жертвам авіатрощі: Іран часто через ЗМІ «тестує» можливу реакцію

Укрінформ
Україна у ситуації із збиттям літака МАУ бере до уваги лише офіційно підтверджену інформацію, зокрема, й стосовно компенсацій її жертвам, оскільки Іран через ЗМІ часто «тестує» можливу реакцію всередині країни і за ї межами.

Як передає Укрінформ, про це заявив заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін в ефірі «Громадського радіо», коментуючи озвучені іранською стороною суми компенсацій для сімей кожної жертви катастрофи літака МАУ.

Дипломат зауважив, що Україна вже неодноразово стикалася з ситуаціями, коли в іранських ЗМІ з’являлася та чи інша інформація стосовно трагедії під Тегераном.

«Ми розглядаємо це як свого роду тестувальний елемент можливої реакції як всередині Ірану, так і міжнародних партнерів іранської сторони. Часто завданням є розконцентрувати увагу, змістити фокуси. Водночас ми надзвичайно обережно ставимося до будь-яких повідомлень в іранських ЗМІ і до того моменту, поки ми не отримуємо офіційних підтверджень з іранського боку, ми намагаємося утримуватися від відповідних коментарів», - сказав Єнін.

Читайте також: Авіатроща МАУ: Україна упродовж 60 днів подасть зауваження до іранського проєкту звіту - Єнін

У цьому контексті він зауважив, що коли йдеться про визначення сум компенсацій родичам жертв авіакатастрофи літака МАУ, до уваги треба брати декілька чинників.

«Перше – це справжні причини цієї катастрофи, які будуть встановлені саме в рамках технічного розслідування, другий елемент – це рівень співпраці іранської сторони з іншими міжнародними партнерами, зокрема Україною, і третє – ми візьмемо до уваги передовий міжнародний досвід у цій сфері при веденні аналогічних переговорів за аналогічних трагічних обставин», - зазначив дипломат.

Читайте також: У МАУ ще не бачили проєкт звіту Ірану про авіакатастрофу Boeing 737

Як повідомляв Укрінформ, Україна 31 січня отримала від Ірану проєкт технічного звіту щодо обставин катастрофи літака Boeing 737 компанії "Міжнародні авіалінії України", що сталася під Тегераном 8 січня 2020 року.

За даними IRNA, уряд Ірану затвердив суму у 150 тис. доларів США або її еквівалент у євро для сімей кожної жертви катастрофи літака МАУ.

Читайте також: Родичі жертв рейсу PS752 в Ірані ділитимуться інформацією зі слідством — посол

Літак був збитий невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту Тегерана 8 січня 2020 року. Загинули всі 176 людей, які були на борту, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн. Зокрема на борту були 11 громадян України - двоє пасажирів і 9 членів екіпажу.

11 січня, після кількох днів заперечень, в Ірані офіційно визнали, що український літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-