У Раду треба передати більше, ніж один варіант ескізу великого Герба – депутатка

У Раду треба передати більше, ніж один варіант ескізу великого Герба – депутатка

Укрінформ
Заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики і заступник голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук вважає за доцільне, аби в Раду передали більше, ніж один варіант ескізу великого Державного Герба України.

Як передає Укрінформ, про це вона написала у Фейсбуці, запостивши макети герба групи, яка зайняла на конкурсі третє місце.

"Красиві макети. Було би добре передати у Верховну Раду більше, ніж один варіант", - зазначила народний депутат.

Макети, які виклала Кравчук, готувала група, до якої увійшов ексміністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет.

Сам колишній міністр у Фейсбуці написав, що зараз триває дискусія стосовно того, чи потрібен взагалі Україні великий Державний Герб. Але це питання, за його словами, прописано в Конституції, тому на даний час мова мала б іти про те, як вибрати Україні справді "крутий і прогресивний герб".

Читайте також: У Софії Київській - виставка ескізів великого Державного герба

"Якби ми вибрали справді крутий, прогресивний герб, ми б заявили про себе на весь світ. Багато країн мають і малий, і великий герб (Латвія, до речі, має три). Українські міста також мають два герби. І це жодним чином не повинно применшувати тризуб, який ми так любимо", - зазначив Дубілет.

Він також вважає, що герб, який запропонувала його група, є лаконічним і дуже сучасним. Крім цього, за словами Дубілета, в запропонованих його групою ескізах у зображенні зашифровано код 0101010101000001, що в перекладі з бінарного коду означає UA, тобто Україна. "Це символізує сучасність України, прихильність до цифрового розвитку, IT-індустрії... Цей шифр не видно, якщо цього не знати. Але це був би дуже оригінальний хід, про який написала б вся світова преса", - вважає ексміністр.

Читайте також: Оголосили переможця конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба

Як повідомляв Укрінформ, 19 листопада Організаційний комітет з підготовки та проведення конкурсу на найкращий ескіз великого Державного Герба України оголосив переможців. Першу премію з-поміж 112 робіт було призначено ескізу герба Олексія Кохана. Відтак із ним Мінкульт укладе угоду. Другу премію не призначали, а третю виборола група Дубілета.

Як зазначив голова журі конкурсу - голова Українського геральдичного товариства, провідний науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства ім Грушевського НАНУ Андрій Гречило, робота, яку було визначено переможцем, добре композиційно відображає ідею соборності, єдності України - у фігурах Архангела Михаїла та Лева. Козак, зображення кого мало бути обов'язковим елементом герба, знаходиться на хоругві, яка увінчує малий Державний Герб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-