До е-декларацій неможливо внести зміни у майновому стані - НАЗК

До е-декларацій неможливо внести зміни у майновому стані - НАЗК

Укрінформ
На сайті Реєстру декларацій неможливо подати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані, допоки питання щодо декларування, які виникли внаслідок рішення Конституційного Суду від 27 жовтня, не будуть врегульовані.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національне агентство з питань запобігання корупції на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Рішення Конституційного Суду дозволило топ-посадовцям не подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані. Допоки питання не буде врегульовано, на сайті Реєстру декларацій неможливо подати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані. Це означає, що відтепер суспільство не бачитиме інформацію про значні зміни у статках топпосадовців", - попередили в НАЗК.

Глава НАЗК Олександр Новіков підкреслив, що фактично дано “зелене світло” чиновникам, щоб приховувати свої статки.

Читайте також: НАЗК досі не може перевіряти декларації посадовців

“Громадяни мають право знати, а не здогадуватися, про статки посадовців. Звільнення від зобов’язання повідомляти про суттєві зміни в майновому стані — це “зелене світло” чиновникам приховати свої статки, уникнути відповідальності та продовжувати діяти у приватних інтересах, замість працювати на благо держави за гроші платників податків”, — заявив Новіков.

До рішення КСУ службові особи, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, були зобов’язані в електронній формі протягом 10 календарних днів з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку повідомити про це до НАЗК. Суттєвою зміною в майновому стані вважаються дохід, майно або видаток (витрата), що перевищують 105 100 грн (станом на 2020 рік).

Читайте також: Суддя КСУ пояснив резонансне рішення: е-декларування - конституційне

Як повідомлялося, Конституційний Суд України (КСУ) звільнив топ-посадовців від зобов’язання повідомляти про суттєві зміни у майновому стані. Таке рішення КСУ прийняв 27 жовтня 2020 року,визнавши неконституційними частини другу, третю статті 52 Закону України “Про запобігання корупції”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-