Депутат пропонує позбавити КСУ бюджетного фінансування до його оновлення

Депутат пропонує позбавити КСУ бюджетного фінансування до його оновлення

Укрінформ
Заступник голови Комітету ВР з питань антикорупційної політики Галина Янченко запропонувала законопроєкт, в якому пропонується позбавити Конституційний Суд бюджетного фінансування аж до його оновлення.

Як передає Укрінформ, про це Янченко повідомила у Фейсбуці.

"Зареєструвала законопроєкт про зміни до держбюджету і позбавлення КСУ бюджетного фінансування до оновлення цього державного органу. Я особисто вважаю, що ми не повинні коштом платників податків утримувати орган, який систематично зносить антикорупційне законодавство і руйнує репутацію України в очах усього цивілізованого світу", - написала депутат.

За її словами, 109 млн грн, які залишились невикористаними, слід направити на "соціально-корисні потреби", наприклад субвенцію навчальним закладам на лінії розмежування.

Читайте також: В антикорупційному комітеті Ради прокоментували резонансне рішення КСУ

Згодом на сайті Верховної Ради з'явилася інформація про реєстрацію даного законопроєкту.

Згідно зі статтею 148-1 Конституції, "держава забезпечує фінансування та належні умови для діяльності Конституційного Суду України". У держбюджеті окремо визначаються видатки на діяльність КСУ з урахуванням пропозицій його голови.

Як повідомляв Укрінформ, 27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає покарання за недостовірне декларування. Зокрема, ця стаття встановлює відповідальність у вигляді штрафу чи позбавлення волі за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Читайте також: Законопроєкт про поновлення е-декларування зареєструють до кінця дня – Разумков

28 жовтня НАЗК на виконання рішення КСУ закрило доступ до Реєстру декларацій. В Агентстві заявили, що судді КС ухвалили це рішення у власних інтересах, оскільки відомство виявило у кількох з них ознаки декларування недостовірної інформації.

29 жовтня Президент скликав термінове закрите засідання РНБО для визначення заходів невідкладної реакції держави на нові загрози та виклики національній безпеці та обороні.

Глава держави вніс до Верховної Ради законопроєкт «Про відновлення довіри до конституційного судочинства», яким пропонується визнати, що рішення Конституційного Суду від 27 жовтня 2020 року є "нікчемним" (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийняте суддями КСУ в умовах реального конфлікту інтересів.

Крім того, передбачається, що повноваження складу КСУ, який діяв на момент прийняття ним згаданого рішення, припиняються з дня набрання чинності цим законом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-