Рішення про оновлення КСУ погоджене Європарламентом – Арахамія

Рішення про оновлення КСУ погоджене Європарламентом – Арахамія

Укрінформ
Рішення про поновлення Конституційного Суду України вже підтримав Європейський парламент.

Про це написав лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія у колонці на УП, повідомляє Укрінформ.

"Рішення про оновлення КС вже підтримав Європарламент. А на зустрічі з послами G7 було узгоджено, що новий склад буде формуватися максимально прозоро, а також за участі громадськості та міжнародних партнерів. Жодної альтернативи запропонованому оновленню Конституційного Суду немає", - наголосив Арахамія.

За словами Арахамії, Президент Володимир Зеленський запропонував історичне рішення: оновити склад Конституційного Суду, набравши людей професійних і здатних захищати Конституцію від незаконних посягань.

Читайте також: Представник Президента в КСУ пояснив мету законопроєкту Зеленського

"Якби чинний Президент був корумпований, як попередні, то й пропозиції такої від нього не було би. Він просто користувався би тією мафіозною системою, яка створена за 28 років замість судочинства та конституційної юрисдикції”, - підкреслив політик.

При цьому він зауважив, що багато політиків зараз сповідують принцип "чим гірше, тим краще". І найяскравіше, на його думку, це можна побачити у діях та висловлюваннях експрезидента Петра Порошенка.

Читайте також: Данілов заявив, що КСУ цілеспрямовано розхитує державність

“Навіть створивши формально всі антикорупційні інститути, саме команда Порошенка не давала їм працювати. Ні НАБУ, ні САП, ні, тим більше, НАЗК не мали доведеної до фіналу організаційної і регламентної конструкції”, - заявив Арахамія.

Як він зауважив, “Порошенко завжди вмів замилювати очі і пафосно брехати. У даному випадку все це він робив, аби обдурити наших європейських партнерів. Тому всі ці органи запрацювали на повну силу тільки в останні місяці. Уже за Президента Зеленського. Для якого антикорупція — аксіома”.

Крім того, заявляє Арахамія, наприкінці каденції Порошенка була прямо скасована кримінальна відповідальність за незаконне збагачення. "Це зробив той самий Конституційний Суд майже в тому ж складі, який зараз узагалі демонтує нам антикорупційну інфраструктуру”, - наголосив він.

Читайте також: Законопроєкт Президента щодо КСУ має усунути загрози нацбезпеці - Веніславський

Зараз, за словами лідера фракції "Слуги народу", Порошенко звинуватив Банкову у тиску на суд. “Якщо Порошенко звинувачує Банкову у тиску тепер, то чи могло вийти рішення щодо незаконного збагачення без відома тодішньої Банкової?” - запитує Арахамія і вітає Порошенка "із самовикриттям": - "Його особистий суд учора "вбив" кримінальну відповідальність. Сьогодні цей самий суд, уже заради інтересів не тільки експрезидента-олігарха, а й декількох інших олігархів і кумів, "вбиває" все інше антикорупційне”.

Як повідомляв Укрінформ, 27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування.

Зокрема, ця стаття встановлює відповідальність у вигляді штрафу чи позбавлення волі за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

28 жовтня НАЗК на виконання рішення Конституційного Суду України закрило доступ до Реєстру декларацій. В Агентстві заявили, що судді КС ухвалили це рішення у власних інтересах, оскільки відомство виявило у кількох із них ознаки декларування недостовірної інформації.

29 жовтня Володимир Зеленський оголосив про скликання термінового закритого засідання РНБО для визначення заходів невідкладної належної реакції держави на нові загрози та виклики національній безпеці й обороні країни.

30 жовтня глава держави вніс до Верховної Ради законопроєкт «Про відновлення довіри до конституційного судочинства», яким пропонується визнати, що рішення Конституційного Суду від 27 жовтня 2020 року є "нікчемним" (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийняте суддями КСУ в умовах реального конфлікту інтересів.

Крім того, передбачається, що повноваження складу КСУ, який діяв на момент прийняття ним згаданого рішення, припиняються з дня набрання чинності цим законом.

Після цього Порошенко заявив, що судді КСУ ухвалювали рішення щодо окремих положень антикорупційного законодавства не самостійно, натякаючи на причетність до цього Банкової. На його думку, Зеленський хоче створити із КСУ "кишеньковий суд". Лідер "ЄС" заявив, що команда Зеленського підірвала незалежність Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та піддає безперервним атакам Національне антикорупційне бюро. Окрім цього, Порошенко вважає винним у рішенні КСУ теж чинного Президента, оскільки серед його ініціаторів, зокрема, є група "За майбутнє", яка "належить Коломойському, близькому бізнесовому і політичному партнеру Зеленського". Це все, стверджує депутат, становить загрозу для втрати безвізу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-