Зеленський заявляє про відсутність загроз для НАБУ і САП

Зеленський заявляє про відсутність загроз для НАБУ і САП

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський запевняє, що рішення Конституційного суду щодо неконституційності указу про призначення директора Національного антикорупційного бюро не створює жодних загроз для НАБУ.

Відсутні загрози і для роботи Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, зазначив глава держави у колонці для інтернет-видання “Європейська правда”.

“Рішення Конституційного суду щодо НАБУ може подобатися чи не подобатись, але воно залишається свідченням про ще один "сірий" факт в українському законодавстві. Чому закон про НАБУ так написаний, краще запитати в того, хто його підписав”, - написав Зеленський.

За його словами, єдиний наслідок цього рішення – те, що парламент повинен виправити всі неузгодженості з Конституцією.

Читайте також: Для звільнення Ситника треба змінювати законодавство — Разумков

“Жодних загроз для НАБУ це не створило. Як немає загрози й для Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Тут позиція проста. Після відходу колишнього керівника САП комісія з відбору нового очільника має працювати незалежно й обрати фахову чесну людину на цю посаду”, - запевнив Президент.

Читайте також: ЄС закликав Україну прискорити судові реформи та посилити боротьбу з корупцією

Як повідомляв Укрінформ, 28 серпня Конституційний суд визнав неконституційним Указ Президента про призначення Артема Ситника директором НАБУ у справі за поданням 50 народних депутатів.

Автори подання наголошували, що у Конституції не прописано повноваження глави держави призначати директора НАБУ, тож, на їхню думку, Президент вийшов за межі своїх конституційних повноважень та порушив встановлену частиною четвертою статті 5 Конституції заборону узурпації державної влади.

Читайте також: Очільника САП можуть призначити найближчими місяцями - Президент

Ситник був призначений директором НАБУ у квітні 2015 року тодішнім Президентом Петром Порошенком.

Назара Холодницького було звільнено з посади керівника САП наказом генпрокурора Ірини Венедіктової з 21 вересня на підставі його заяви.

Заступник голови фракції партії "Слуга народу" Галина Янченко у коментарі Укрінформу 1 вересня зазначила, що Верховна Рада ще цього року може внести зміни до законодавства, які передбачатимуть прозору процедуру звільнення керівників антикорупційних органів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-