МЗС України про вибори президента Білорусі: Не викликають довіри у суспільстві

МЗС України про вибори президента Білорусі: Не викликають довіри у суспільстві

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву у зв’язку з подіями у Білорусі, де вже тиждень після виборів президента тривають акції протесту.

Як передає Укрінформ, заява була оприлюднена на сайті відомства.

В українському МЗС констатували, що офіційні результати виборів "не викликають довіри в білоруському суспільстві". Також дипломати додали, що Україна загалом поділяє позицію Європейського Союзу.

Крім того, у МЗС висловили занепокоєння жорстокістю силовиків щодо протестувальників, журналістів та іноземців. 

"Україна надзвичайно занепокоєна випадками необґрунтованої жорстокості правоохоронців щодо громадян, які беруть участь у протестах, представників ЗМІ та іноземців", - заявили в МЗС.

Читайте також: Лукашенко заявляє, що домовився з Путіним про "всебічну допомогу"

Українські дипломати закликали керівництво Білорусі "не допустити подальших переслідувань з політичних мотивів своїх опонентів і тих громадян Білорусі, які вийшли на вулиці міст продемонструвати свою позицію".

"Розраховуємо, що звільнення з-під варти частини затриманих стане початком діалогу влади з громадянським суспільством з метою пошуку компромісів", — йдеться у заяві.

Читайте також: У Білорусі вже сьомий день люди виходять на протести

Як повідомлялося, після виборів президента Білорусі 9 серпня люди масово вийшли на акції протесту проти фальсифікації результатів голосування. Вони виступають проти Олександра Лукашенка та на підтримку його головної суперниці Світлани Тихановської, яка, на їхню думку, перемогла чинного президента з великим відривом.

Акції супроводжуються насильством із боку силовиків та затриманнями. Серед протестувальників є загиблі.

Читайте також: МЗС обурене заявами Лукашенка щодо "українського сліду" на протестах в Білорусі

14 серпня ЦВК Білорусі оголосила переможцем виборів чинного главу держави Олександра Лукашенка, який керує країною з 1994 року. За даними ЦВК, він набрав 80,08% голосів виборців, його головна суперниця Світлана Тихановська - 10,09%.

Фото: tut.by

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-