Євросоюз закликав Росію забезпечити доступ ОБСЄ на окупований Донбас

Євросоюз закликав Росію забезпечити доступ ОБСЄ на окупований Донбас

Укрінформ
Євросоюз закликає Росію вплинути на підтримувані нею збройні формування на Донбасі та забезпечити безперешкодний доступ СММ ОБСЄ.

Про це йдеться у заяві Європейського Союзу щодо агресії Росії проти України та незаконної окупації Криму, виголошеній у четвер, 30 квітня, під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Європейський Союз залишається глибоко занепокоєний обмеженнями руху, з якими стикаються СММ у непідконтрольних уряду районах під приводом пандемії COVID-19. Ми рішуче засуджуємо це серйозне порушення мандату Місії, яке також ставить під загрозу здатність Місії працювати в неконтрольованих урядом районах. Ми закликаємо Росію використати свій суттєвий вплив на збройні формування, які вона підтримує, з метою повного виконання Мінських зобов'язань та усунення цієї перешкоди для СММ виконувати свій мандат", - зазначається у заяві.

Поруч з цим, в ЄС засудили навмисне поширення дезінформації, пов’язаної з пандемією COVID-19, а також зі Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні.

Читайте також: Росія не пускає ОБСЄ на окуповану частину Донбасу, щоб говорити "нас там нет" - Цимбалюк

З огляду на те, що у нинішніх умовах технічні засоби СММ відграють надзвичайно важливу роль у виконанні мандату Місії, в Євросоюзі висловили засудження будь-яких дій, які становлять загрозу функціонуванню цих активів.

"Особи, відповідальні за будь-які умисне пошкодження, знищення або втрату БПЛА СММ та інших засобів, повинні понести відповідальність як з політичної, так і з фінансової точки зору. ЄС закликає сторони виконувати свої зобов'язання", - йдеться у заяві.

Читайте також: Окупанти знову заважали патрулям ОБСЄ моніторити блокпости на Донбасі

Як повідомляв Укрінформ, під приводом протидії поширенню COVID-19 на окупованих територіях російські збройні формування блокують доступ Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та інших міжнародних місій на окуповані території Донбасу. Місія почала стикатися з регулярними недопусками під час спроб перетину до окупованих районів на блокпостах російських окупаційних сил у Донецькій області з 21 березня та в Луганській області з 23 березня.

Як зазначають в СММ, такі обмеження свободи пересування Місії через лінію зіткнення перешкоджають виконанню її мандата по всій країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-