Росія не пускає ОБСЄ на окуповану частину Донбасу, щоб говорити

Росія не пускає ОБСЄ на окуповану частину Донбасу, щоб говорити "нас там нет" - Цимбалюк

Укрінформ
Окупанти з березня забороняють патрулям ОБСЄ потрапити в ОРДЛО та до кордону з РФ, що дає змогу російській стороні вільно переміщувати військову техніку окупованою територією і говорити при цьому "нас там нет".

На цьому наголосив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 30 квітня, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Заборона доступу СММ при спробах проїзду до окупованих Росією районів Донбасу з підконтрольних урядові територій залишається найважливішим викликом здатності Місії виконувати свій мандат з моніторингу", - заявив український дипломат.

Він зазначив, що запроваджена у березні російською стороною заборона означає на практиці, що патруль СММ, який не був пропущений через лінію зіткнення, "не зможе ні відвідати сховища важкого озброєння, ні дістатися прикордонної ділянки для спостереження за незаконними перетинами".

Читайте також: Лавров заявив, що "не існує" блокування доступу місії ОБСЄ на Донбасі

"Російські танки будуть вільно переміщуватися між окупованими містами, а російська сторона буде продовжувати заявляти, що "нас там нет", - наголосив очільник місії України при ОБСЄ.

Він додав, що, згідно з двома останніми звітами СММ, усе заборонене Мінськими домовленостями озброєння було виявлено за допомогою БПЛА – "тому що патрулям тепер не дозволяється виконувати цю роботу".

Цимбалюк наголосив на особливій важливості моніторингу районів, прилеглих до неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону. Він поінформував іноземні делегації про те, що, за даними Міноборони України, за перші три тижні квітня через цей сегмент кордону з РФ було переправлено до 20 одиниць броньованої техніки, понад 30 вантажних автомобілів з боєприпасами та близько 5 тис. тонн пального.

Читайте також: Втілити у життя "Мінськ" без нормальної роботи місії ОБСЄ неможливо – Маас

Представник України також вказав на погіршення безпекової ситуації, яка "характеризується дедалі більшою кількістю кричущих порушень Мінських домовленостей з боку російських збройних формувань". Як приклад він навів обстріл російськими окупаційними силами артилерії калібру 152 мм позицій ЗСУ поблизу ділянки розведення у районі Золотого 28 квітня, внаслідок чого загинув український військовий.

"Одним із ключових елементів досягнення всеохоплюючого та, що ще важливіше, стійкого припинення вогню є його верифікація з боку СММ ОБСЄ. Моніторинг та верифікація з боку ОБСЄ є невід'ємною частиною Мінських домовленостей. Ми глибоко шкодуємо, що Російська Федерація продовжує грубо їх порушувати, відмовляючи СММ в можливості спостерігати за безпековою ситуацією на місцях та звітувати про це перед державами-учасницями", - заявив український дипломат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-