Важливо, щоб окупований Донбас не перетворився на «епідеміологічну бомбу» - посол

Важливо, щоб окупований Донбас не перетворився на «епідеміологічну бомбу» - посол

Ексклюзив
Укрінформ
Україна підготувала конкретні пропозиції до відеоконференції голів МЗС нормандського формату, запланованої на 30 квітня, та сподівається на конструктивний підхід російської сторони.

Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу повідомив політдиректор МЗС України, який представляє державу на переговорах у нормандському форматі на рівні вищих посадових осіб МЗС, Петро Бешта.

«Україна має низку ініціатив і очікує на конструктивність з боку Росії. Україна, як і раніше, добросовісно виконує свої зобов’язання і очікує цього від іншої сторони конфлікту – Російської Федерації», - сказав Бешта.

Київ очікує, що розмова міністрів дозволить «зняти блоки і запустити практичні кроки» у напрямі деескалації у зоні конфлікту, зокрема в рамках ТКГ. Йдеться про припинення вогню, погодження додаткових ділянок розведення та відкриття нових КПВВ, протимінну діяльність і забезпечення безперешкодної діяльності СММ ОБСЄ на окупованих територіях.

«Ми намагатимемось перевести у практичну площину питання відновлення контролю на кордоні, як це зафіксовано у Мінських домовленостях. Також продовжимо зусилля щодо звільнення утримуваних осіб», - сказав дипломат.

Отже, передбачається обговорення усіх блоків питань, що є в Узгоджених висновках Паризького саміту. Порядок денний зустрічі відображатиме як зміст Мінських домовленостей та висновків Паризького саміту, так і логічну послідовність кроків із врегулювання, виписану у цих документах.

Окрім того, за словами Бешти, глави МЗС обговорять ситуацію навколо пандемії COVID-19, яка є новим фактором, що гостро впливає на безпекову та гуманітарну ситуацію у зоні конфлікту. Українській стороні абсолютно зрозуміло, що реальна ситуація із захворюваністю на коронавірус на окупованих територіях є значно гіршою, ніж це змальовує окупаційна адміністрація, а можливостей у місцевих жителів отримати якісну медичну допомогу значно менше.

«Питання лише в тому, наскільки все погано і які кроки потрібно зробити, щоб окуповані території не перетворилися на своєрідну «епідеміологічну бомбу», яка може мати ширші регіональні наслідки», - зауважив Бешта.

Він також звернув увагу на те, що під приводом протидії розповсюдженню COVID-19 на окуповані території блокується доступ СММ ОБСЄ та інших міжнародних місій, що є прямим порушенням Мінських домовленостей і перешкоджає реалізації мандату СММ.

Читайте також: Відеоконференція у “нормандському форматі” пройде за участю представниці ОБСЄ

Проведення зустрічі міністрів, хоча й віртуальної, викликано нагальною проблемою з незадовільним виконанням домовленостей лідерів, досягнутих на Паризькому 2019 року саміті, сказав Бешта. Він наголосив на необхідності нового імпульсу в їх виконанні. Аналогічне бачення у німецьких та французьких партнерів.

«Виходимо з того, що і Росія, якщо вона налаштована на прогрес у мирному врегулюванні, має також поділяти таке бачення», - додав посол.

Проведення зустрічі у нормандському форматі на вищому рівні цього року (планувалася у квітні), Бешта вважає можливим за умови деескалації у зоні конфлікту та виконання Паризьких домовленостей. Він сподівається, що розмова міністрів 30 квітня буде сприятливим фактором для такого прогресу.

Консультації на рівні вищих посадових осіб МЗС Четвірки, у яких взяв участь Бешта, відбулися 27 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-