Росія в ООН намагається використати пандемію для скасування санкцій – Кислиця

Росія в ООН намагається використати пандемію для скасування санкцій – Кислиця

Укрінформ
Росія запропонувала Генасамблеї ООН прийняти так звану "декларацію про солідарність" у боротьбі з коронавірусом, яка зобов'язує країни-члени відмовитися від міжнародних санкцій, якщо вони запроваджені не під егідою Ради Безпеки ООН.

Про це повідомив у п'ятницю в ексклюзивному коментарі Укрінформу постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, назвавши ініціативу росіян "політичними маніпуляціями" під час пандемії.

"Прогнозовано РФ прагне скористатися важкою ситуацією у світі на тлі поширення Covid-19 для відбілювання своєї агресивної політики. Історичний досвід підказує, що проєкт резолюції ГА ООН, внесений Росією під нейтральною, на перший погляд, назвою "Декларація про солідарність ООН в період загрози Covid-19", не має нічого спільного з реальністю",- прокоментував ситуацію український дипломат.

У російському проєкті декларації, запропонованій для Генасамблеї, зокрема, зазначається: "Зобов'язуємося протистояти глобальним викликам на основі добросусідства, утримуватися від підвищення торговельних бар'єрів, накладення нових експортних обмежень або здійснення протекціоністських і дискримінаційних заходів, що не відповідають правилам СОТ, а також не застосовувати жодних односторонніх примусових заходів, що вживаються без мандату Ради Безпеки ООН".

Читайте також: Україна передала генсеку ООН листа про блокування місії ОБСЄ на Донбасі

Як підкреслив Кислиця, для української сторони "є абсолютно неприйнятним зараз вести розмову про скасування санкцій, на чому наголошує документ, під виглядом гуманітарних міркувань". Санкції проти Росії вводилися не через коронавірус, а через грубе порушення Статуту ООН та інших норм міжнародного права, наголосив він. Постійний представник України при ООН підкреслив, що санкції "ніяк не обмежують гуманітарну допомогу, за яку так розхвилювалися в Кремлі" і можуть бути скасовані лише за умови припинення протиправних дій.

"Складається враження, що власне для цього єдиного пункту й був ініційований російський документ", - зазначив представник України.

Він підкреслив, що це все нагадує "політичні маніпуляції в їх найганебнішому вигляді", коли Москва прагне реалізувати свій "шкурний інтерес" за рахунок спільної біди.

"Світ не потребує моралізаторства від режимів, які дискредитували себе в очах свого населення та міжнародної спільноти", - наголосив Кислиця.

Дипломат також назвав дії Москви "незграбними", оскільки до появи російського документа з’явився проект притомної резолюції Генасамблеї ООН, співавторами якої вже стали десятки країн, у тому числі Україна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-