Пристайко: Розраховуємо, що Угорщина розблокує діалог Україна-НАТО

Пристайко: Розраховуємо, що Угорщина розблокує діалог Україна-НАТО

Фото
Укрінформ
Україна ухваленням закону «Про повну загальну середню освіту» врегулювала мовне питання для нацменшин і розраховує на розблокування Угорщиною діалогу України з НАТО на високому рівні.

Про це заявив міністр закордонних справ Вадим Пристайко під час зустрічі з міністром зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петером Сіярто у Києві 7 лютого, повідомляє пресслужба МЗС України.

“Пристайко зазначив, що з ухваленням 16 січня 2020 року закону «Про повну загальну середню освіту» Україна виконала усі рекомендації Венеціанської комісії щодо закону «Про освіту» і розраховує, що Угорщина у відповідь розблокує діалог України з НАТО на високому рівні”, - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що міністри обговорили весь спектр питань порядку денного українсько-угорських відносин, у тому числі імплементацію закону України «Про освіту» і питання національної меншини.

Сіярто підкреслив зацікавленість Угорщини у покращенні двосторонніх відносин з Україною та активізації економічної співпраці.

Як повідомлялося, Угорщина неодноразово блокувала проведення засідання комісії Україна-НАТО на міністерському рівні, вимагаючи від української влади перегляду мовної норми закону про освіту.

В Україні 28 вересня 2017 року набув чинності закон "Про освіту", який визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін на двох і більше мовах.

Деякі країни, зокрема Угорщина, розкритикували закон через те, що він нібито обмежує права національних меншин.

Читайте також: Новосад відхилила "мовні" пропозиції Сіярто: Ми закриваємо політичні дискусії

Верховна Рада 16 січня 2020 року ухвалила закон «Про повну загальну середню освіту», який, регулює, зокрема, надання середньої освіти мовами національних менших. Згідно з законом, представники нацменшин України, мови яких не є офіційними мовами Європейського Союзу, отримують у державних, комунальних чи корпоративних установах освіти базову та профільну середню освіту державною мовою обсягом щонайменше 80 відсотків річного обсягу навчального часу.

Читайте також: Кулеба та Сіярто проведуть у Будапешті засідання міжурядової комісії

Представники нацменшин, мови яких є офіційними мовами ЄС, у п'ятому класі отримуватимуть у державних, комунальних чи корпоративних установах освіти базову середню освіту державною мовою обсягом щонайменше 20 відсотків річного обсягу навчального часу.

Фото: mfa.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-