Слід пов’язати запуск

Слід пов’язати запуск "Північного потоку-2" зі звільненням політв'язнів — Сущенко

Укрінформ
Європейській спільноті та її союзникам варто пов’язати реалізацію усіх комерційних проєктів з РФ, передусім газопроводу "Північний потік-2", з вимогою звільнення усіх 115 українських бранців Кремля.

Таку думку висловив колишній бранець Кремля, український журналіст Роман Сущенко під час "сайд-івенту" на тему "Українці - політичні в’язні. Шлях до свободи", організованого в рамках 26-го засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ у Братиславі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Я закликаю ваші уряди, європейську спільноту та її союзників винести на порядок денний так званого "діалогу з Москвою" тему політв’язнів. І пов’язати реалізацію усіх комерційних проєктів з вимогою до російського уряду негайного і безумовного звільнення усіх 115 бранців Кремля. Передусім маю на увазі енергетичний проєкт "Північний потік-2", а також проєкти з розробки і транспортування російських енергетичних і природних ресурсів.

Читайте також: Сущенко в ОБСЄ закликав відкинути наївні ілюзії домовитися з Кремлем

Колишній політв’язень Кремля також закликав міжнародну спільноту "створити запобіжник, який би зміг упередити й зупинити захоплення нових заручників".

"Можливо варто створити третейський орган, який міг би розбиратися у кожному окремому випадку подібних захоплень заручників в Криму, безпідставних арештів, фабрикування карних справ, обвинувальних вироків та неспівмірних термінів ув’язнення людям, які нічого не скоїли”, - запропонував він.

Сущенко підкреслив, що єдиною провиною незаконно ув’язнених Росією українців, з точки зору російської Феміди, "є любов до Батьківщини, неприйняття незаконної і ганебної анексії Криму, сміливість та мужність чинити спротив відкритій російській агресії на Сході України".

"Ці люди, 115 політичних в’язнів, залишаються у російських тюрмах саме за спробу відстояти власне право на свободу, на саме життя, на свободу слова та віросповідання, на можливість дихати на повни груди без утисків, принижень та переслідувань", - сказав він.

Читайте також: Сущенко нагадав Дезіру про ув'язнених у РФ кримських журналістів

Колишній політв’язень Кремля вказав на те, що "все це, на жаль, є реальністю на окупованих Росією територіях України, як і в самій Росії, де дедалі більш відчутним стає народний спротив проти клептократичної диктатури з боку Кремля".

"Перед вами стоїть людина, що майже три роки була позбавлена можливості вільно дихати, говорити, писати та ділитися з іншими людьми своїми думками й переконаннями. Я став одним із тих, чию долю спробували покласти на вівтар непомірної, маніакальної жаги володарювати та поневолювати вільні нації", - додав він.

Читайте також: Конфлікт на Донбасі поставив під загрозу європейську безпеку – президент ПА ОБСЄ

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка незаконно утримували в Росії майже три роки. Його затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 роки йому пред'явили звинувачення в шпигунстві.

Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму. 12 вересня Верховний суд РФ визнав це рішення "законним".

7 вересня 2019 року, між РФ і Україною відбулося взаємне звільнення утримуваних осіб у форматі "35 на 35". В Україну повернулися 35 осіб, в тому числі 11 незаконно засуджених українців і 24 моряки, захоплені в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-