Нормандський саміт: Три парламентські партії виступили зі спільною заявою

Нормандський саміт: Три парламентські партії виступили зі спільною заявою

Відео
Укрінформ
Політичні партії "Європейська солідарність", "Голос" і ВО "Батьківщина" зробили спільну заяву щодо недопущення порушення національних інтересів України напередодні зустрічі в нормандському форматі.

Про це члени фракцій цих партій оголосили під час виступу з трибуни парламенту у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Шановні українці! Виклики, які стоять перед Україною напередодні "нормандської" зустрічі, можуть поставити під ризик саму українську державність. Тому ми проголошуємо: ні капітуляції! І задля недопущення реалізації сценарію Путіна в Україні політичні партії "Європейська солідарність", "Голос" і Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" ухвалили спільну заяву - заяву щодо недопущення порушення національних інтересів України", - оголосив член фракції "Європейська солідарність" Андрій Парубій.

Парубій зачитав текст заяви, під якою підписалися лідери трьох партій: Петро Порошенко, Святослав Вакарчук і Юлія Тимошенко.

"Усвідомлюючи ризики для безпеки і національних інтересів України, реалізації європейського і євроатлантичного вибору українського народу, які виходять з триваючої агресії Російської Федерації, заявляємо про необхідність дотримання під час переговорів у нормандському форматі принципових позицій, червоних ліній, порушення яких завдасть непоправної шкоди Україні", - йдеться у заяві, яку зачитав Парубій.

Читайте також: Зеленського закликають зустрітися з лідерами фракцій ВР перед "нормандським самітом”

Голова фракції "Голос" Сергій Рахманін оголосив ці червоні лінії щодо зустрічі в нормандському форматі.

"Отже, жодних компромісів щодо унітарної держави і ніякої федералізації, жодних компромісів щодо європейського та євроатлантичного курсу, жодних політичних дій, зокрема виборів на тимчасово окупованих територіях Донбасу до виконання умов безпеки і деокупації — виведення російських військ, роззброєння незаконно озброєних формувань, встановлення контролю над державним кордоном. Жодних компромісів щодо деокупації та повернення Криму Україні, жодного припинення міжнародних судових процесів проти Росії", - сказав Рахманін.

Член фракції "Батьківщина" Іван Крулько заявив, що три політичні сили вимагають "забезпечення принципу "спершу - безпека", включаючи всеохоплююче припинення вогню, виведення російських військ і зброї з території України, повернення контролю України над українсько-російським кордоном".

"У зв'язку з цим координуємо свої дії для забезпечення непорушності цих червоних ліній і дотримання національних інтересів нашої держави, і закликаємо усі державницькі партії і громадські організації долучитися до спільної боротьби для захисту України", - сказав Крулько.

Під час виступу представників "Євросолідарності", "Голосу" і "Батьківщини" біля трибуни зібралися всі члени цих фракцій.

Читайте також: Зеленський запевняє, що на “нормандській зустрічі” зради не буде

Як повідомлялося, зустріч лідерів країн-учасниць нормандського формату запланована на 9 грудня у Парижі.

У понеділок, 2 грудня, Президент України Володимир Зеленський запевнив, що на зустрічі лідерів країн нормандського формату "зради" не буде, та закликав українців довіряти йому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-