НАТО очікує від Росії виконання мінських домовленостей — Столтенберг

НАТО очікує від Росії виконання мінських домовленостей — Столтенберг

Укрінформ
Усі країни-члени НАТО єдині у засудженні анексії Росією Криму і агресії проти України на Донбасі і очікують виконання Кремлем своїх зобов'язань за мінськими домовленостями.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у виступі на засіданні Комісії Україна - НАТО у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми тут для того, щоб продемонструвати продовження невпинної підтримки України Альянсом. НАТО не визнавало і не визнає незаконної анексії Криму Росією. Всі члени Альянсу єдині у засудженні дій Росії. Мінські домовленості повинні виконуватися у повній мірі всіма сторонами, і ми очікуємо, що Росія буде виконувати свої зобов'язання за цими угодами", - сказав Столтенберг.

Читайте також: Зеленський і Столтенберг проводять зустріч у вузькому колі

Він додав, що НАТО підтримує зусилля Президента Зеленського з мирного розв'язання конфлікту на Донбасі і високо цінує його лідерство у цьому процесі.

"Я дуже вітаю прагнення Президента Зеленського знайти мирне розв'язання конфлікту на сході України. Протягом п'яти довгих років цей конфлікт убивав людей - більше 13 тисяч українців загинуло. І люди продовжують гинути майже щотижня. Більше мільйона людей були змушені покинути свої домівки, інші не мають можливості жити нормальним життям. Цим стражданням треба покласти край", - сказав Столтенберг.

У цьому контексті він нагадав про недавній масштабний обмін утримуваними особами між Росією і Україною. За словами Генсека НАТО, це був крок у правильному напрямку, який разом із зусиллями у "нормандському форматі" допомагає повному впровадженню Мінських угод.

Столтенберг укотре підкреслив, що Росія несе велику відповідальність за впровадження цих угод.

"Росія повинна припинити підтримку бойовиків і найманців на сході України, вона повинна вивести свої сили і озброєння з української території. Спостерігачі ОБСЄ повинні отримати повний і безперешкодний доступ до всієї території України, і має бути понесена відповідальність за знищення літака рейсу МН-17, коли загинуло 298 людей", - наголосив Столтенберг.

Фото пресслужби Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-