Депутати посварилися через ТСК щодо “справи 2 травня” - Рада провалила голосування

Депутати посварилися через ТСК щодо “справи 2 травня” - Рада провалила голосування

Оновлено
Укрінформ
Депутати у ВР посварилися після того, як був відхилений проєкт постанови № 2198 про утворення ТСК для розслідування фактів масових заворушень в Одесі, що сталися 2 травня 2014 року.

Тимчасову слідчу комісію пропонувала створити фракція "Опозиційна платформа - За життя", повідомляє кореспондент Укрінформу.

За ухвалення відповідної постанови №2198 “Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів масових заворушень в місті Одесі, що сталися 2 травня 2014 року та спричинили тяжкі наслідки, а також неналежного виконання правоохоронними органами своїх обов'язків в частині забезпечення охорони правопорядку” проголосували лише 79 народних депутатів за мінімально необхідних 226. Проти - 73 і 164 парламентарії утрималися від голосування.

Після того, як депутати відхилили проєкт постанови, парламент розпочав розгляд законопроєкту № 2187 щодо збереження культурних цінностей. Його презентувати вийшов до трибуни член фракції "Слуга народу" Олександр Ткаченко.

"Символічно, що питання стосовно збереження культурних цінностей на тимчасово окупованих територіях ми розглядаємо після питання з приводу створення тимчасової слідчої комісії в Одесі. Хотів би нагадати тим, хто допустив створення цих тимчасово окупованих територій, що саме вони в своїх радах на цих територіях запрошували російські війська на ці території, що змушує нас зараз розглядати це питання", - сказав Ткаченко з трибуни парламенту.

Читайте також: Вся фракція “Слуги народу” вийшла до трибуни Ради через заяву Федини

Після цих слів деякі народні депутати піднялися з місць і скупчилися біля місць депутатів від ОПЗЖ під ложею преси. Заступник голови фракції "Слуга народу" Микола Тищенко і депутат від ОПЗЖ Микола Скорик влаштували штовханину. Інші народні депутати з різних фракцій намагалися їх заспокоїти. Конфлікт стався між представниками "Слуги народу" і ОПЗЖ.

"Шановні народні депутати, я прошу зайняти свої місця. Ми перейшли до розгляду наступного питання. Шановні колеги, якщо за хвилину народні депутати не підуть на свої місця, я вимушений буду закрити засідання", - сказав перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Словесна перепалка між депутатами тривала кілька хвилин. Після цього вони розійшлися по своїх робочих місцях.

"У мене враження, що в нас або якась шизофренія, або відсутність політичної пам'яті, що відбулася з лютого по травень у місті Одесі. Мало того, мені здається, нам треба зробити ТСК по окремій персоні - керівнику цієї ТСК пану Скорику", - заявила депутат фракції "Голос" Соломія Бобровська. Також вона нагадала, що Скорик є одним із тих депутатів, які не голосували за визначення суверенітету України на тимчасово окупованих територіях.

Читайте також: Депутат "Слуги народу" подарував Федині Кримінальний кодекс

Депутат із групи "За майбутнє" Ігор Гузь також наголосив, що Скорику "не можна дати бути керівником цієї ТСК", оскільки він як ексголова Одеської облдержадміністрації "допомагав втілювати російський сценарій проросійській сепаратистській партії".

Заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв наголосив, що ця комісія має у своїй назві містити заклик до розслідування "спроби захоплення державної влади російськими і проросійськими сепараптистами в Одеському регіоні", та зауважив, що їхня політсила не буде голосувати за створення ТСК за пропозицією ОПЗЖ.

А член фракції "Євросолідарність" Вікторія Сюмар закликала не політизувати розслідування цієї справи.

Основними завданням ТСК пропонувалося визначити розслідування причин, які сприяли виникненню заворушень, встановити організаторів, підбурювачів, пособників і виконавців вчинених під час масових заворушень протиправних діянь, наявність попередньої змови щодо вчинення протиправних діянь під час масових заворушень, нанесення тілесних ушкоджень, в тому числі зі смертельними наслідками, дослідити питання дотримання законодавства під час організації проведення масових заходів 2 травня 2014 року.

Читайте також: Комітет ВР пропонує прописати в законі визначення “мови ворожнечі”

Як повідомляв Укрінформ, проєкт постанови №2198 у Верховній Раді зареєструвала група народних депутатів із фракції “Опозиційна платформа — За життя” на чолі з Миколою Скориком.

2 травня 2014 року в центрі Одеси відбулися зіткнення між проросійськими і проукраїнськими активістами.

Учасники одеського Антимайдану напали на колону вболівальників одеського ФК «Чорноморець» і харківського «Металіста», активістів місцевої «Самооборони» та Євромайдану.

Читайте також: Зінкевич сподівається на порушення справи проти депутата, який виступив на росТБ

Проукраїнські сили почали тіснити антимайданівців до Куликового поля, де спалили їхній табір. Антимайданівці забарикадувалися у Будинку профспілок. Сторони конфлікту закидали одні одних пляшками із запальною сумішшю, стріляли. Невдовзі в будівлі виникла пожежа.

Загалом під час заворушень в Одесі загинуло 48 людей, більшість - у Будинку профспілок. Понад 200 людей звернулися по медичну допомогу.

Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були організовані й умисно сплановані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-