Пристайко: Якщо Росія зірве домовленості щодо Донбасу, у нас є плани В, С і D

Пристайко: Якщо Росія зірве домовленості щодо Донбасу, у нас є плани В, С і D

Укрінформ
Так звана "формула Штайнмаєра" лише пояснює, як будуть застосовуватися закони про вибори в ОРДЛО та особливий статус Донбасу.

Про це заявив міністр закордонних справ Вадим Пристайко під час спільної з міністром закордонних справ Латвії Едгаром Рінкевичсом пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Формула Штайнмаєра" сама по собі ще не означає нічого, допоки немає тих двох законів: закону про проведення виборів і закону про особливий статус. Найважливіша точка — якими будуть ці закони. Сама ж "формула" тільки пояснює, яким чином вони будуть застосовуватися", - наголосив міністр.

Читайте також: Разумков назвав "червоні лінії" для нового закону про особливий статус Донбасу

За його словами, лише коли ці закони будуть ухвалені, стане відомо, яким чином рухатися далі й наскільки ця "формула" прийнятна для всіх сторін.

Відповідаючи на запитання, чи має Україна альтернативні плани дій на випадок, якщо Росія не виконуватиме домовленості вже після імплементації "формули Штайнмаєра" в українське законодавство, Міністр сказав: "Що стосується того, чи наявні у нас плани В, С і D - так, дійсно, у нас наявні ці плани, але, очевидно, ми не будемо про них говорити, поки в нас є можливість та, яка зараз буде обговорюватиметься лідерами в "Нормандській четвірці".

Читайте також: Пристайко розповів, які плани щодо Донбасу МЗС готує для Президента

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна узгодила текст "формули Штайнмаєра". За його словами, вона передбачає ухвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, що ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цього плану На їхню думку, спочатку має бути виконана частина Мінських угод, яка стосується сфери безпеки. Тобто, виведення військ і відновлення контролю України над кордоном повинні передувати виборам і визначенню статусу Донбасу.

Читайте також: Учасники віча на Майдані ухвалили звернення до Президента і Ради

3 жовтня Зеленський записав відеозвернення, в якому пояснив українцям останні дії влади щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, зокрема щодо "формули Штайнмаєра", і запевнив, що "ніколи не здасть Україну".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-