Деталі врегулювання на Донбасі обговорять на “нормандській зустрічі” — Зеленський

Деталі врегулювання на Донбасі обговорять на “нормандській зустрічі” — Зеленський

Укрінформ
Деталі врегулювання конфлікту на Донбасі будуть винесені на нормандську зустріч лідерів країн, дата якої ще обговорюється.

Про це президент України Володимир Зеленський заявив журналістам перед виступом на заключній частині Другого форуму регіонів України та Республіки Білорусь, відповідаючи на запитання, чи давала Росія українській стороні гарантії передачі до виборів в ОРДЛО неконтрольованої ділянки східного кордону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я вам розповідаю про все, що я говорив з Росією. Ви знаєте, що це був дзвінок (президенту Путіну. - ред.) з приводу повернення наших моряків і повернення наших полонених. Тобто я відкритий, ви знаєте про все. Всі інші питання будуть підійматися у нормандському форматі", - сказав Зеленський.

Він додав, що дата зустрічі "ще обговорюється".

Як повідомляв Укрінформ, 3 жовтня Президент Зеленський спростував “страшилку” під назвою “формула Штайнмаєра“. За його словами, “це одне, в принципі, два речення. Ось і все”. Тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, відомий також у суспільстві як "закон про особливий статус Донбасу", починає діяти на постійній основі за умови, коли там відбудуться місцеві вибори, проведені згідно з Конституцією України та законодавством України, а також після публікації звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів, пояснив Президент.

Водночас він підкреслив, що завдяки тому, що Україна погодила “формулу Штайнмаєра”, усунуто останні перепони для проведення саміту нормандської четвірки.

Читайте також: У Берліні обіцяють "Нормандський саміт" якомога швидше

1 та 2 жовтня у найбільших містах України пройшли низка акцій протесту проти імплементації в Україні “формули Штайнмаєра”. Також ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання "формули". На їхню думку, спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто виведення військ і поновлення контролю України над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Згодом активісти, які протестували проти підписання Україною "формули Штайнмаєра" у рамках Мінських угод, оголосили про створення "Руху опору капітуляції" і заявили, що скликають віче на Майдані Незалежності у Києві в неділю, 6 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-