Учасники мітингу проти “формули Штайнмаєра” прийшли під Офіс Президента

Учасники мітингу проти “формули Штайнмаєра” прийшли під Офіс Президента

Фото, відео
Укрінформ
Кілька тисяч учасників акції протесту під Офісом Президента висловлювали незгоду з реалізацією так званої “формули Штайнмаєра”, яку було погоджено Україною.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

На даний час мітинг під ОП поступово розходиться, на місці досі залишаються кілька сотень людей.

Читайте також: “Ні капітуляції”: на Майдані висунули п’ять вимог до влади

Акція “Ні капітуляції” почалась на Майдані Незалежності. Там учасники мітингу зачитали п'ять вимог до української влади, серед яких: заборонити будь-який особливий правовий режим, що обмежує суверенітет України чи дію загальнонаціонального законодавства на окремих її територіях; заборонити звільнення від відповідальності членів незаконних збройних формувань, які чинили важкі злочини на території України; заборонити обиратися та бути обраними в органи влади усім членам незаконних збройних формувань чи колабораціоністських адміністрацій; заборонити добровільну передачу під контроль незаконних збройних формувань, іноземних військ чи невстановлених бойовиків будь-яких населених пунктів на території України; заборонити утворення чи існування будь-яких недержавних чи регіональних збройних формувань на території України; заборонити визнання виборів будь-якого формату на території країни, яка не перебуває під військовим чи адміністративним контролем України.

Читайте також: Підписаний “Штайнмаєр”: суспільство вимагає відповідей — президент заспокоює

Після виголошення вимог мітингарі пішли до Офісу Президента.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна погодила текст "формули Штайнмаєра". За його словами, вона передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цієї "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і контроль над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Сьогодні кілька обласних рад в різних регіонах України підготували заяви про недопущення капітуляції, яку вбачають у реалізації “формули Штайнмаєра”.

Мітинги протесту проти реалізації “формули Штайнмаєра” сьогодні проходять й в інших містах України: Львові, Вінниці, Івано-Франківську, Краматорську, Харкові, Маріуполі.

Фото Павла Багмута

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-