“Ні капітуляції”: на Майдані висунули п’ять вимог до влади

“Ні капітуляції”: на Майдані висунули п’ять вимог до влади

Укрінформ
На Майдані Незалежності у центрі Києва триває акція “Ні капітуляції” проти підписання Україною "формули Штайнмаєра".

Участь в акції беруть кілька тисяч осіб, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Мітингувальники вигукують: “Ні капітуляції”, “Ні плану Штайнмаєра”, “Ні плану Путіна”, “Ні відведенню військ”.

Виступаючи перед мітингувальниками, народний депутат від фракції “Євросолідарність” Софія Федіна наголосила, що Президент Зеленський, керівник МЗС Вадим Пристайко та начальник Генштабу Руслан Хомчак знехтували вимогою народних депутатів відповісти перед суспільством на запитання, що стосуються підписання “формули Штайнмаєра”. Вона також виступила проти відведення військ з облаштованих бліндажів та розбудованої лінії оборони.

Один з учасників АТО закликав “не дозволити ЗСУ відступати на своїй землі” та “не допустити примирення зі злочинцями” ОРДЛО.

Читайте також: "Ні капітуляції": на Майдані знову мітингують проти “формули Штайнмаєра”

Учасники мітингу зачитали п'ять вимог до української влади, серед яких: заборонити будь-який особливий правовий режим, що обмежує суверенітет України чи дію загальнонаціонального законодавства на окремих її територіях; заборонити звільнення від відповідальності членів незаконних збройних формувань, які чинили важкі злочини на території України; заборонити обиратися та бути обраними в органи влади усім членам незаконних збройних формувань чи колабораціоністських адміністрацій; заборонити добровільну передачу під контроль незаконних збройних формувань, іноземних військ чи невстановлених бойовиків будь-яких населених пунктів на території України; заборонити утворення чи існування будь-яких недержавних чи регіональних збройних формувань на території України; заборонити визнання виборів будь-якого формату на території країни, яка не перебуває під військовим чи адміністративним контролем України.

Після виголошення вимог учасники мітингу рушили до Офісу Президента.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна погодила текст "формули Штайнмаєра". За його словами, вона передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цієї "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і контроль над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

1 жовтня на Майдані Незалежності відбувся мітинг проти капітуляції та імплементації "формули Штайнмаєра". Мітинг тривав кілька годин й участь у ньому взяли близько півтисячі людей.

На сьогодні кілька обласних рад в різних регіонах України підготували заяви про недопущення капітуляції, яку вбачають у реалізації “формули Штайнмаєра”.

Аналогічні мітинги протесту проти реалізації “формули Штайнмаєра” сьогодні проходять й в інших містах України: Львові, Вінниці, Івано-Франківську, Краматорську, Харкові, Маріуполі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-