Генсек РЄ розкритикувала проєкт змін судової реформи в Україні

Генсек РЄ розкритикувала проєкт змін судової реформи в Україні

Документ
Укрінформ
У Раді Європи занепокоєні щодо законодавчих пропозицій із проведення судової реформи в Україні, які можуть обмежити незалежність судочинства.
Про це йдеться у листі від 1 жовтня генерального секретаря Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич до міністра закордонних справ України Вадима Пристайка, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Страсбурзі.

«Після нашої зустрічі минулого тижня (у Нью-Йорку – ред.) я хотіла би поділитися деякими спостереженнями стосовно реформ, розпочатих Верховною Радою, зокрема судової реформи в Україні», - йдеться у листі.

Як наголошується у посланні, створення незалежного, ефективного і професійного судочинства, яке має довіру громадськості та відповідає її потребам, є частиною зобов’язань України, узятих під час вступу до Ради Європи.

«На противагу цьому ми сприйняли із деяким занепокоєнням проєкт закону №1008 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування», ухвалений Верховною Радою у першому читанні», - констатує генсек РЄ.

Вона відзначає, що законопроєкт передбачає масштабні зміни, які «можуть призвести до значних наслідків для незалежності судової системи, особливо щодо статусу, кваліфікаційних вимог до суддів і пов'язаних із цим процедур».

Як наголосила Пейчинович-Бурич, у Раді Європи визнають прагнення уряду України до просування реформ, проте це має ґрунтуватися на міжнародних стандартах, включаючи Європейську конвенцію прав людини.

Генсек РЄ закликала українське керівництво дотримуватися цих вимог та запропонувала допомогу у проведенні реформ.

Читайте також: Рада Європи висловила жаль через неучасть української делегації в сесії ПАРЄ

Як повідомляв Укрінформ, 12 вересня Верховна Рада підтримала в першому читанні президентський законопроєкт № 1008 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування".

Він пропонує, зокрема, запровадити новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створити у Вищій раді правосуддя комісію з питань доброчесності та етики. Крім того, пропонується встановити суддівську винагороду за єдиними правилами для всіх суддів незалежно від умов проходження ними кваліфікаційного оцінювання, а також розширити категорії посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади (люстрації).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-